3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1770, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ

3 Απριλίου (σαν χθες) το 1770 στο Ραμοβούνι Μεσηνίας, γεννήθηκε ο Στρατηγός των Στρατηγών, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τυχεροί οι Έλληνες που ο Θεός της Ελλάδος τους έστειλε τον μετέπειτα απελευθερωτή τους.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν καθόλου εύκολα όπως νομίζουν μερικοί. Όταν ξεκίνησε τον απελευθερωτικό αγώνα, οι συμπολεμιστές του Κολοκοτρώνη μετριόντουσαν στα δάκτυλα τού ενός χεριού ! Και όταν είπαν ότι πάμε με τον Κολοκοτρώνη να ελευθερώσουμε την Ελλάδα, οι χωριάτες τους είπαν τρελούς και γελούσαν μαζί τους.

Τότε ο Κολοκοτρώνης, που δεν ήταν μόνο Στρατηγός, αλλά είχε και άλλα χαρίσματα, δεν πτοήθηκε από αυτή την συμπεριφορά ενός μεγάλου μέρος του λαού, και απαντούσε ως εξής : « Ορέ Έλληνες, για αρχή είμαστε πολλοί ορέ, ακολουθάτε».

Την πίστη αυτή και την αποφασιστικότητα του ανδρός την ακολούθησαν σιγά σιγά κι’άλλοι κι’άλλοι, ώσπου έγιναν ένα ορμητικό ποτάμι που πιά δεν το σταματούσε τίποτα.

Συμπέρασμα : Την ιστορία δεν την γράφουν οι μεγάλες πλειοψηφίες, που συνήθως είναι φρόνιμες, πλαδαρές και άνευρες. Την ιστορία την γράφουν οι οργανωμένες και αποφασισμένες ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ.

Διοργανωτής μιας τέτοιας αποφασισμένης μειοψηφίας ήταν ο γέρος του Μωριά που ξεκινώντας από το μηδέν, κατάφερε τελικά ένα γιγάντιο έργο: Την απελευθέρωση της Πατρίδας.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ !!

Νικόλαος Σκαντζός