28 Μαρτίου 1821 ο Επίσκοπος Έλους Άνθιμος, ευλόγησε τα όπλα των Αγωνιστών

Στις 28 Μαρτίου του 1821 ο επίσκοπος Έλους Άνθιμος ευλόγησε τα θεοτίμητα, θεοφρούρητα και θεοδόξαστα (όπως τα αποκαλούσε) όπλα των πολιορκητών του κάστρου της Μονεμβασίας.

«Έλληνες αδελφοί, ευλογημένοι στρατιώται της πίστεως και της πατρίδος, ο Θεός ηγίασε τα άρματά σας»

Ο επίσκοπος Άνθιμος κατά κόσμον Σκαλιστήρης είναι από τις μεγάλες αποδείξεις για την συμμετοχή και την συμβολή που είχε ο κλήρος κατά την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821.

Ορκίστηκε στην Φιλική Εταιρία από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και συνέβαλε τα μέγιστα ως προς την προπαρασκευή στρατολόγηση και την αναπτέρωση του φρονήματος Αρκάδων και Λακώνων.
Έστελνε νίτρο από τα ορυχεία του Φιλησίου στους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας και ως αντάλλαγμα έπαιρνε μπαρούτι και βόλια τα οποία και αποθήκευε έως ότου θα χρειαζόντουσαν.
Αγωνίστηκε μέσα από το ταμπούρι του ως απλός στρατιώτης, ενώ διακρίθηκε στις μάχες στα Βέρβαινα, στα Τρίκορφα, το Σέκερη και την πολιορκία της Τριπολιτσάς.
Ήταν πρόεδρος των εργασιών της Συνέλευσης των Καλτεζών, ενώ υπέγραψε πρώτος την ίδρυση της Πελοποννησιακής Γερουσίας και ευλόγησαν, από κοινού με το Θεοδώρητο, την πρώτη Ελληνική Διοίκηση.
Πέθανε από τύφο τον Σεπτέμβριο του εθνοσωτήριου έτους 1821.