Πετράκης Κυπριανού, ο 17χρονος Ήρωας της ΕΟΚΑ

Κύπρος γη Ηρώων..
Στις 21 Μαρτίου του 1957 άνοιξε την αγκαλιά της και δέχτηκε έναν ακόμα Αγωνιστή της Ελευθερίας, έναν ακόμα Πιστό στον Αγώνα για την Ένωση της μεγαλονήσου με την μητέρα Ελλάδα.
Ένα νέο παιδί, ένας έφηβος. Είχε όλη την ζωή μπροστά του. Αυτός όμως είχε Ιδανικά.. Ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο. Ήταν ο Πετράκης Κυπριανού από την Λάρνακα. 

Παιδί 17χρονο.. Αποβλήθηκε από την Αμερικανική ακαδημία όπου και φοιτούσε γιατί πετούσε φυλλάδια της Ε.Ο.Κ.Α. και γιατί σήκωσε την Ελληνική Σημαία. Δεν άργησε η ώρα της ένταξης του στην Ε.Ο.Κ.Α. και της ορκωμοσίας του στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Έδρασε ως μέλος των ομάδων κρούσης της Οργάνωσης και εκτέλεσε με επιτυχία όσες αποστολές του ανατέθηκαν. Έτσι δεν άργησε να αναγνωριστεί και να επικυριχθεί.
Τον Μάρτιο του 1957 μετά από προδοσία οι Άγγλοι βρήκαν το κρησφύγετο του και αναγκάστηκε να καταφύγει στο χωριό Βάβλα και ύστερα στην Ορά.
Στις 21 Μαρτίου 1957, 1000δες Άγγλοι περικύκλωσαν το χωριό αναζητώντας τον και ανάγκασαν τους κατοίκους σε κατοίκον περιορισμό. Ο 17χρονος Πετράκης επέλεξε να πολεμήσει ξέροντας ότι αυτό σήμαινε τον σίγουρο θάνατο του. Ταμπουρώθηκε σε ένα ακατοίκητο σπίτι και πολέμησε επί δυόμιση ώρες. Όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά επιχείρησε έξοδο και τότε πέρασε στην Αθανασία…
Την ημέρα της κηδείας του, όταν η μητέρα του είδε τον γιο της στο φέρετρο φώναξε:
»Έτσι σε ήθελα γιε μου νάρθεις, ΗΡΩΑΣ»΄..
Ήταν η απάντηση που έδινε σε ένα γιό, ο οποίος λίγες μέρες πριν της είχε γράψει:
»Μην ανησυχείς μάνα, γιατί ποτέ δεν πρόκειται να συλληφθώ, θα πέσω πολεμώντας»..