ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (Ή… ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗΣ ΤΗΣ) ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ; ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ;

Πριν την ετυμηγορία της στημένης δίκης, έλεγαν πως η Χρυσή Αυγή… διαλύθηκε. Η ετυμηγορία βγήκε κι είναι εξοντωτική. Αλλά ούτε μ’ αυτό είναι ευχαριστημένοι οι… σούπερ-δημοκράτες!

Τώρα θέλουν και νομοθετική κατοχύρωση των απαγορεύσεων, ήτοι να κηρυχθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατόν, να μην εγκρίνει την τελευταία στιγμή ο Άρειος Πάγος την συμμετοχή της στις εκλογές, ακόμα κι αν εμφανιστεί με άλλο προσωπείο και τέλος, να μην έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές οι –πρωτοδίκως!- καταδικασμένοι εθνικιστές!

Διαβάστε ένα σχετικό άρθρο ενός βαλτού τύπου – που απηχεί την κυρίαρχη κατεστημένη άποψη- στο protothema.gr: 

«Χρυσή Αυγή και εκλογές»

… Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, η καταδικαστική απόφαση έχει περαιτέρω συνέπειες για το νομικό της status. Μετά την απόφαση αυτή, που έκρινε ότι το κόμμα αυτό αποτελεί εγκληματική οργάνωση κατά το άρθρο 187 ΠΚ, ο Άρειος Πάγος οφείλει, κατά τη γνώμη μου, χωρίς να περιμένει αμετάκλητη καταδίκη, να ανακαλέσει την έγκριση της ιδρυτικής της δήλωσης…

Αλλά ακόμη κι αν δεν ανακληθεί η αποδοχή της ιδρυτικής της δήλωσης, μου φαίνεται αδιανόητο ότι μπορεί να εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο τυχόν εκλογική δήλωση της Χρυσής Αυγής για τη συμμετοχή της στις επόμενες εκλογές. Σε περίπτωση δε που ιδρυθεί νέο κόμμα, για το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αποτελεί συνέχεια ή μεταμφίεση της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να απορριφθούν τόσο η ιδρυτική όσο και η εκλογική του δήλωση.
Προτιμότερη και πιο καθαρή όμως είναι η λύση που υπέδειξε ήδη από το 2013 ο Γ. Σωτηρέλης, δηλαδή η ρητή απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές ενός κόμματος η ηγεσία του οποίου έχει καταδικαστεί, έστω και πρωτοδίκως, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (βλ. τη μελέτη του «Αναζητώντας τις άμυνες της Δημοκρατίας απέναντι στους εχθρούς της» στο constitutionalism.gr). Με άλλα λόγια, ο κοινός νομοθέτης δεν δύναται απλώς, αλλά υποχρεούται να θεσπίσει απαγόρευση συμμετοχής της Χρυσής Αυγής στις εκλογές…».

Γιατί τέτοια μανία απαγόρευσης για ένα… διαλυμένο κόμμα; Μήπως οι… δημοκράταροι φοβούνται ότι οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον θα είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν ξανά μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού στην… διαλυμένη Χρυσή Αυγή ή σε κάποια… μεταμφίεσή της;