ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 480 Π.Χ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

salamina-630x492

Πόσες φορές στην ιστορία ένα ψέμα πως κάποιοι θα έρθουν να μας σώσουν ή μια ψεύτικη στρατηγική πληροφορία έσωσε ετούτο το έθνος;

Το έθνος των Ελλήνων! Το έθνος μας! Το ανάδελφο έθνος που άλλον εχθρό ΔΕΝ έχει πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό!

Όταν ο Ξέρξης πέρασε τις Θερμοπύλες, διέταξε τον στρατό του να σπεύσει προς τον πορθμό του Ευρίπου, για να εμποδίσει την διάβαση των πλοίων του Ελληνικού Στόλου που είχε ναυμαχήσει και κερδίσει τον Περσικό στόλο στο Αρτεμίσιο!
Αυτό όμως δεν είναι εύκολο! Γιατί στην Φωκίδα και στην Λοκρίδα οι κάτοικοι αμύνονται!

Προς τιμήν τους οι Φωκιείς αν και τα ανταλλάγματα ήταν πολλά απάντησαν πως δεν προτίθενται να προδώσουν την Ελλάδα!

Από τον Παρνασσό όπου είχαν ανέβει, επιδίδονται σε ένα ανελέητο ανταρτοπόλεμο εναντίον των Περσών!

Έτσι ο Ελληνικός στόλος πρόλαβε και πέρασε τον πορθμό του Ευρίπου και πλέον περίμενε τον Ξέρξη στον Σαρωνικό!

Στο μεταξύ στην Αθήνα, κατήφεια και γκρίνια.

Που θα γίνει η επόμενη αναμέτρηση; Οι Πελοποννήσιοι ήθελαν να γίνει η επόμενη μάχη και ναυμαχία κοντά στον Ισθμό.

Ο Βασιλιάς Κλεόμβροτος  της Σπάρτης είχε χτίσει ένα τοίχος από θάλασσα σε θάλασσα για να σταματήσουν εκεί τους Πέρσες!

Στην Αθήνα, μια ερημιά! Η εκκλησία του δήμου δεν λειτουργεί! Η Βουλή έχει κλείσει,  όλοι οι πολιτικοί και Βουλευτές έχουν εξαφανιστεί! Τείχη δεν υπάρχουν να προστατέψουν τον κόσμο και πλέον και οι σύμμαχοι, έχουν εγκαταλείψει την Αθήνα στην τύχη της!

Εκείνη την δεδομένη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο κενό εξουσίας που το αναπληρώνει ένας και μόνο άνδρας!

Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ!

themistoklhs

Αποφασίζει λοιπόν να ασκήσει την εξουσία που απορρέει από τον ΕΝΑΝ! ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ! Σύμμαχοί του στην προσπάθεια ανόρθωσης του ηθικού των Αθηναίων και οι 10.00 Αθηναίοι αξιωματικοί!

Αριθμός ελάχιστος για να επιβάλλουν πειθαρχία στο χάος και τον όχλο των 700.000 πολιτών που λειτουργούσε σε πανικό από την φήμη πως οι Πέρσες έρχονται «σαν τα σύννεφα»…

Ο Θεμιστοκλής μιλά καθημερινά με τους αξιωματικούς του και καταλαβαίνει πως σύντομα θα υπάρξει διχασμός!

Υπάρχει ένας χρησμός, που μιλάει για τα ξύλινα τείχη!

Κάποιοι λοιπόν πίστευαν πως τα ξύλινα τείχη της Ακρόπολης αν ενισχυθούν, θα καταφέρουν να κρατήσουν τους Πέρσες.

Η άποψη όμως του Θεμιστοκλή είναι να επικρατήσει η στρατιωτική λογική και όχι η συναισθηματική λογική!

Η συναισθηματική λογική έλεγε να μείνουν στην όμορφη αλλά ανοχύρωτη πόλη των Αθηνών και να πέσουν μέχρι εσχάτων!

Η στρατιωτική όμως λογική έλεγε να μπουν στα πλοία και να πάνε τον πληθυσμό στην Σαλαμίνα, στον Πόρο, στην Αίγινα και στα άλλα νησιά του Σαρωνικού και μετά ο στόλος να υποδεχτεί τον Περσικό στόλο στον κλειστό κόλπο της Σαλαμίνας!

Τι τους έλεγε  ο Θεμιστοκλής; Να αφήσουν την πόλη, με τα άλση της, τα θέατρά της, τα γυμναστήρια, τις διάφορες φιλοσοφικές σχολές της, τους ναούς της, τα περίτεχνα αγάλματά της, την αγορά της,  τα πάντα!

Τότε η Αθήνα  ήταν μεγαλύτερη σε έκταση από την σημερινή και ας είχε λιγότερο πληθυσμό… Ήταν δε πανέμορφη και άρτια ρημοτομημένη με υδραγωγεία, δρόμους…

Το δίλημμα λοιπόν μεγάλο και δύσκολο! Οι κατάσκοποι των Περσών και οι πληρωμένοι προδότες, επέμεναν να μείνουν στην Αθήνα! Αυτούς λοιπόν που επέμεναν ο Θεμιστοκλής τους σκότωσε, άλλους που δεν είχε αποδείξεις ενοχής τους φυλάκισε! Μεταξύ αυτών και τους δικαστές από τον Άρειο Πάγο!

Αυτούς τους εξεβίασε λέγοντάς τους πως δεν σας φυλακίζω, αλλά δεν θα φύγετε σαν τους πολιτικούς που πρόδωσαν την Αθήνα! Εσείς θα διοικήσετε, αλλά όπως σας πω εγώ!

Από την άλλη έπιασε τους ιερείς και τους είπε να βγάλουν έναν χρησμό που να λέει πως ο Ποσειδώνας και η Αθηνά θα βοηθήσουν τους Αθηναίους ΜΟΝΟ αν φύγουν από την πόλη!

Για να ενισχύσει τον χρησμό πήρε νύχτα το ιερό ξόανο της Θεάς Αθηνάς και το μεταφέρει στα πλοία!

Είπαν δε οι ιερείς, πιστοί στον λόγο τους προς τον Θεμιστοκλή, πως το ξόανο έφυγε μόνο του και πήγε στα πλοία!

Ταυτόχρονα εξαφανίζει τον ικουρό όφη! Ένα τεράστιο φίδι, ΜΕΓΑ ΟΦΗ τον αποκαλεί ο Ηρόδοτος,που ήταν στην Ακρόπολη και το ταϊζαν οι Αθηναίοι μια πίτα με μέλι.

Διέδωσαν λοιπόν πως και το φίδι ακολούθησε το ξόανο της Αθηνάς και πήγε κι αυτό στα καράβια.

Οι θρήσκοι πείστηκαν και έπεισαν και τους άλλους!

Οπότε αποφασίστηκε η εγκατάλειψη της πόλης!

Πίσω έμειναν οι γέροντες, κάποιοι ιερείς και οι άρρωστοι! Ανέβηκαν στην ακρόπολη και οχυρώθηκαν εκεί!

Ο Ξέρξης, μόνος του πλέον ανεμπόδιστος, κατατροπώνει την μια πόλη μετά την άλλη ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ, ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΚΑΤΑΚΑΙΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ!

1-1-728

Έτσι, ο στρατός του Ξέρξη, ξεχύνεται στην θηβαϊκή πεδιάδα όπου μετά τις απώλειες από τον ανταρτοπόλεμο των κατοίκων που είχαν ανέβει στα βουνά και χτυπούσαν σε καταδρομικές επιθέσεις τον περσικό στρατό, πλέον βρέθηκαν ανάμεσα σε φίλους, μιας και η Θήβα είχε προσχωρήσει στους Μήδους!

ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΕΜΦΥΛΙΑΚΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΜΙΣΗ!

ΟΙ Αθηναίοι αν και μαθαίνουν πως οι Πέρσες βρίσκονται προ των πρώτων σπιτιών της Αττικής δεν φεύγουν πανικόβλητοι!

Σχηματίζουν μια ήρεμη και εντυπωσιακή πομπή, με τάξη και ασφάλεια, ανεβαίνουν λίγοι λίγοι στα πλοία και ο Θεμιστοκλής είναι εκεί για να τους δώσει, σε όσους δεν έχουν, από 8 δραχμές, για τα τρέχοντα έξοδα εκεί που θα πάνε! ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!

ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΔΡΑΧΜΗ ΠΟΥ ΕΔΙΝΑΝ, ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ!

Ο Θεμιστοκλής, όπως και ο Μιλτιάδης και άλλοι, προέρχονται από τον Στρατιωτικό κόσμο, και η διαφθορά των πολιτικών δεν τους έχει δηλητηριάσει!

Η σκέψη του Θεμιστοκλή όμως ήταν πως θα σιτίσει αυτόν τον κόσμο! ΑΜΕΣΑ!

Ζήτησε από όλους να βοηθήσουν! Κανείς δεν ανταποκρίθηκε! Τότε είπε πως εκλάπη το γοργόνιον! Το μενταγιόν της Αθηνάς που είχε απεικόνιση την μέδουσα!

Έδωσε εντολή στον στρατό να ψαχτούν όλοι, να ανοιχτούν αν χρειαστεί αποσκευές κλπ!

Όπου άνοιγαν τις αποσκευές και έβρισκαν χρήματα, τα έπαιρναν! Αφού οι πολίτες έλεγαν πως δεν είχαν χρήματα, δεν θα τους έλειπαν!

Έτσι λύθηκε και το πρόβλημα του επισιτισμού!

Μόλις έφτασαν  οι δικαστές του Άρειου Πάγου με τον Θεμιστοκλή, τα πλοία υπερφορτωμένα έφευγαν το ένα μετά το άλλο αφήνοντας όμως πίσω τους όσα ζώα, κυρίως άλογα και σκύλους,  δεν μπορούσαν να μεταφερθούν! Λέγεται πως ο σκύλος του Ξανθίππου κολυμπώντας δίπλα στην τριήρη που ήταν το αφεντικό του, έφτασε μέχρι την Αίγινα και μόλις τον πήρε αγκαλιά ο αφέντης του ο σκύλος ξεψύχησε! Εκεί που τον έθαψαν η περιοχή ονομάστηκε «κυνός σήμα» και έχει μείνει έως σήμερα! ΚΥΝΟΣΗΜΑ!

Ο στόλος αφού εκπλήρωσε τις μεταφορικές ανάγκες του πληθυσμού έφτασε στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, όπου προσορμίστηκε.

Ο Θεμιστοκλής ως γνήσιος ηγέτης, αλλά και για να μην έχει εξεγέρσεις στα μετόπισθεν, το πρώτο που τον ενδιέφερε ήταν οι πρόσφυγες και η ασφάλεια τους, η εκπαίδευσή τους, η εκγύμνασή τους, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους! Φρόντισε λοιπόν οι εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι να λειτουργούν κανονικά,  αν και μακρυά από την πόλη τους!

Στο μεταξύ ο Ξέρξης έφτασε στο άνοιγμα μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης!

Ζήτησε με αγγελιαφόρους να του παραδοθεί η πόλη!

Οι ελάχιστοι που είχαν ταμπουρωθεί στην Ακρόπολη αρνήθηκαν!

Έγιναν μάχες σκληρές, αλλά λόγω της ιδιομορφίας του βράχου δεν ήταν δυνατόν να καταλάβουν την ακρόπολη! Μέχρι που ένας γυμνασμένος Πέρσης, ένα βράδυ που όλοι οι εξαντλημένοι Αθηναίοι υπερασπιστές κοιμόντουσαν για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ανέβηκε στον βράχο, έριξε σχοινιά και έτσι κατελήφθη η Ακρόπολη!

Έσφαξαν τους πάντες! Όσοι ήταν στον Ναό της Αθήνας τους κατέκαψαν!

Πολλοί, βλέποντας πως το τέλος τους θαναι ατιμωτικό έπεσαν από τον γκρεμό!

Ο Ξέρξης, που είχε εγκατασταθεί στο Δέλτα του Φαλήρου έδωσε εντολή να συλληθεί η πόλη, να δωθούν στον στρατό τα λάφυρα και μετά να ανάψει μια φωτιά από την μια πλευρά μέχρι την άλλη σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, να την βλέπουν οι Αθηναίοι και να καταρρακωθεί το ηθικό τους!

Από την μια ακτή έβλεπε περιχαρής την φωτιά ο Ξέρξης και από την άλλη ακτή έβλεπαν το δυσάρεστο θέαμα οι Αθηναίοι, ο Ευρυδιάδης, ο αρχηγός του σπαρτιατικού στόλου, παρέα με τον Θεμιστοκλή μέσα από την ναυαρχίδα του στόλου!

Συγκαλείται έκτακτο πολεμικό συμβούλιο για να αποφασιστεί αν ο στόλος θα παραμείνει στο στενό της Σαλαμίνας ή θα πάει να βρει τους συμμάχους στην Κόρινθο, στον κόλπο των Κεχριών.

Ο Θεμιστοκλής εξηγεί πως αν φύγουν, οι πάνω από 700.000 Αθηναίοι και όλοι οι υπόλοιποι πληθυσμοί θα υποδουλωθούν στους Πέρσες, εδάφη πρόσφορα που τροφοδοτούσαν τον στρατό και τον στόλο θα χαθούν.

Ακολουθεί ανακατωσούρα…

Ο Θεμιστοκλής επιμένει. Να παραμείνουν στα στενά και να πολεμήσουν! Εκεί τα μεγάλα πλοία των Περσών δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, ενώ οι τριήρεις που ήταν πολύ πολύ μικρότερα πλοία θα τους προκαλούσαν μεγάλη ζημιά.

Ο Αισχύλος αναφέρει πως ο στόλος των Περσών ήταν πάνω από 1000 βαριά πλοία!

Στον μικρό κόλπο όμως ανάμεσα στον Πειραιά και την Σαλαμίνα θα είχαν τεράστιο πρόβλημα, ειδικά στις μανούβρες!

Ο Κορίνθιος ναύαρχος επιμένει να φύγουν! Το θέαμα της καμμένης Αθήνας τους κάνει και λιποψυχούν.

Αγνοώντας τον Θεμιστοκλή, δίνουν διαταγή να ετοιμαστούν τα πλοία να φύγουν, αλλά επειδή ήταν νύχτα, θα έφευγαν το πρωί.

Ο Θεμιστοκλής επιστρέφει στην ναυαρχίδα του και συνομιλεί με τους επιτελείς του!

Τότε όμως συμβαίνει κάτι μυστήριο! Το αναφέρει ο Ηρόδοτος και είναι πολύ χαρακτηριστικό σημείο!

Ένας άντρας, ο Μνησίφιλος, με ένα πλοιάριο, από το Φάληρο φτάνει κοντά στην ναυαρχίδα και ρωτάει τον Θεμιστοκλή ευθέως τι αποφάσισαν!

Του απαντά ο Θεμιστοκλής πως οι άλλοι αποφάσισαν να φύγουν, ενώ εκείνος επιμένει να μείνει στα στενά!

Ο Μνησίφιλος μαθαίνοντας τις αποφάσεις που πήρε το συμβούλιο, του είπε: «Τότε Θεμιστοκλή, όλα έχουν χαθεί. Θα διαλυθούν και ο Ευρυβιάδης θα είναι ανήμπορος να τους συγκρατήσει μόνος. Πήγαινε και προσπάθησε ξανά να τους  πείσεις, να δώσουν μάχη εδώ.» 

Ο Θεμιστοκλής πήγε και βρήκε τον Αδείμαντο, τον Κορίνθιο ναύαρχο στο πλοίο του και τον έπεισε να καλέσει επείγον νυχτερινό συμβούλιο. Στην συγκέντρωση ανυπόμονος δεν περίμενε τον  Αδείμαντο να μιλήσει για τους λόγους της ξαφνικής συναντήσεως και πήρε τον λόγο.

Ήταν τότε, λέει ο Ηρόδοτος,  που ο Κορίνθιος ναύαρχος πρόσβαλε τον Θεμιστοκλή, λέγοντας του με δυνατή φωνή: «Θεμιστοκλή, αυτοί που ξεκινούν στα δημόσια αγωνίσματα πρώτοι, πριν να δοθεί η εκκίνησης, μαστιγώνονται».

Ο Θεμιστοκλής προσβεβλημένος του απάντησε: «Πολύ σωστά, αλλά εκείνοι που μένουν πίσω, δεν φορούν το στεφάνι της νίκης». 

Ο Θεμιστοκλής τότε άρχισε να εξηγεί ξανά τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να μείνουν και να δώσουν μάχη στην Σαλαμίνα.

11

Ο Αδείμαντος  που θύμωσε με τα επιμονή και τα λόγια του Θεμιστοκλή, σήκωσε την ράβδο του να τον χτυπήσει και ο Θεμιστοκλής τότε του είπε: «Άκουσον μεν, πάταξον δε» και συνέχισε να εξηγεί τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν, εάν δεν μάχονταν στα στενά και έπλεαν στον Ισθμό. 

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, στις οποίες ο Θεμιστοκλής προσπάθησε να τους πείσει, έστειλε τον έμπιστο υπηρέτη του, τον Σίκινο,  τον δάσκαλο των παιδιών του, ο οποίος μιλούσε την Περσική γλώσσα, στον Ξέρξη, να τον πληροφορήσει, ότι οι Έλληνες διαφωνούσαν και ήταν έτοιμοι να φύγουν με τα πλοία τους από την Σαλαμίνα και ότι μπορούσε να τους αποκλείσει και να κερδίσει μια εύκολη νίκη. 

Το συμβούλιο κράτησε μέχρι αργά την νύχτα, όταν ο Θεμιστοκλής έλαβε ένα μήνυμα, ότι κάποιος τον ζητούσε. Ήταν ο Αριστείδης, ο οποίος είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση αμνηστίας που είχε απευθύνει ο Θεμιστοκλής σε όσους είχαν χαρακτηριστεί «εχθροί των Αθηνών» και είχαν εξοστρακιστεί,  και είχε μόλις επιστρέψει από την Αίγινα. Αφού χαιρετήθηκαν, ο Αριστείδης είπε του Θεμιστοκλή ότι οι Πέρσες είχαν περικυκλώσει την Σαλαμίνα και ήταν αδύνατο για τον στόλο να οπισθοχωρήσει.

Ο Θεμιστοκλής τότε του είπε ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για τον αποκλεισμό του Ελληνικού στόλου και του ζήτησε να ανακοινώσει τα νέα στο συμβούλιο.

Ο Αριστείδης εξήγησε στο συμβούλιο, ότι ολόκληρο το νησί ήταν περικυκλωμένο από τον Περσικό στόλο και ότι ήταν χάρις στο σκοτάδι της νύχτας, που το μικρό πλοίο του κατόρθωσε να περάσει απαρατήρητο ανάμεσα από τις εχθρικές γραμμές.

Την θέση του Αριστείδη επιβεβαίωσε ο Παναίτιος από την Τήνο, ο οποίος ήταν τριήραρχος στον Περσικό στόλο και είχε αυτομολήσει και είχε φέρει μάλιστα και τα σχέδια της Ναυμαχίας μαζί του και είχε ενταχθεί στην ελληνική δύναμη!

Δεν υπήρχε λοιπόν άλλη διέξοδος πλέον για τον Ελληνικό στόλο, από το να ναυμαχήσουν εκεί! Στα στενά της Σαλαμίνας!

Οι στόλοι πήραν θέση μάχης! Από την μια τα 300 πλοία των Ελλήνων με 70.000 μάχιμους σε ένα ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο 1800 μέτρων και από την άλλη οι Πέρσες με 200 πλοία πίσω από την Σαλαμίνα, μεταξύ Σαλαμίνας και Ψυτταλείας άλλα 150 πλοία, στο κέντρο του κόλπου είχαν βάλει άλλα 200 πλοία και άλλα 300 πλοία στριμωχτά τα είχαν βάλει εκεί που είναι τα παράλια του Περάματος!

Ο Ξέρξης είχε άξιους μαχητές μαζί του! Μια από αυτούς ήταν η Αρτεμισία! Ελληνίδα, Βασίλισσα της Αλικαρνασσού που είχε προδώσει την Ελλάδα με την υπόσχεση του Ξέρξη πως μετά την συντριβή των Ελλήνων αυτή θα αναλάμβανε την αρχηγία όλης της Ελληνικής γης!

Αυτή, επειδή θεωρούνταν «σύμμαχος» και όχι δούλος όπως ο Μαρδόνιος, σε ένα συμβούλιο είχε έρθει σε ρήξη με τους ναυάρχους λέγοντας στον Ξέρξη: Γιατί βασιλιά μου να πάμε σε μια ναυμαχία, όπως σου λένε οι ναύαρχοι που δεν σου φέρνουν αντιρρήσεις, εδώ στα στενά, με τον κίνδυνο να χάσουμε τα πάντα όπως στο Αρτεμίσιο, και να μην κρατήσεις εδώ τον στόλο τους εγκλωβισμένο και εσύ με τον πολυπληθή στρατό σου να πας από την ξηρά να επιτεθείς στην Πελοπόννησο;

Αν επιτεθείς εσύ στην Πελοπόννησο τούτοι εδώ τι θα κάνουν; Εγκλωβισμένοι είναι, περικυκλωμένοι, χωρίς προμήθειες…

Ο Ξέρξης την έκοψε απότομα, λέγοντας της μιας  και την συμπαθούσε:

Στο Αρτεμίσιο χάσαμε γιατί δεν ήμουν εγώ ηγέτης!

Οι αυλοκόλακες άρχισαν να φωνάζουν και να επικροτούν τον Ξέρξη κι έτσι δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση της Αρτεμισίας, γιατί θα ήταν άλλη η έκβαση της Ιστορίας σήμερα!

Απέναντί τους οι Έλληνες ετοιμάζονταν για την ιστορική ναυμαχία και ο Ξέρξης ανεβαίνει στο όρος Αιγάλεω με παραταγμένους τους γραμματείς του οι οποίοι είχαν εντολή να καταγράφουν τις ηρωϊκές κινήσεις για να δώσει μετά τα αριστεία, τα βραβεία και τους επαίνους στους ήρωες!

battle_of_salamis

Το ημερολόγιο γράφει 20 του μηνός βοϊδρομιώνος, του πρώτου ετους της 75ης Ολυμπιάδος που αντιστοιχεί στην 22α Σεπτεμβρίου του 480 ΠΧ

Και η ναυμαχία ξεκινά! Στα δεξιά είναι ο Ευρυβιάδης με τον Σπαρτιατικό στόλο!
Αριστερά είναι ο Αθηναϊκός στόλος και στο κέντρο τα πλοία των Λήμνιων, της  Ερέτριας, της Κύθνου, των Μεγάρων, των Κορίνθιων, της Αμβρακείας, της Χαλκίδας, της Σερίφου, της Σίφνου. Ποιός είπε πως τότε δεν υπήρχε  Ελλάς;;;;;;

Απέναντι από τους Σπαρτιάτες είναι δυστυχώς Έλληνες! Οι κύπριοι με τους κάρες σύμμαχοι του Ξέρξη!

Απέναντι από τους Αθηναίους είναι ο Φοινικικός στόλος!

Στα περσικά πλοία είναι 300.000 μαχητές συν τους οπλίτες! Πέρσες, Αιγύπτιοι, Σκύθες… Όλοι αυτοί οι χαζοχαρούμενοι λαοί της ανατολής που ονειρεύονταν με τα μάτια ανοιχτά πως θα κατακτήσουν την Ελλάδα!

Στην απέναντι πλευρά 70.000 Έλληνες, αλλά όλοι λιοντάρια! Τότε υπήρχε η τακτική στους Έλληνες πεζοναύτες να πολεμούν γυμνοί! Χωρίς πανοπλίες! Κι αυτό γιατί σε ενδεχόμενη πτώση στο νερό κινδύνευαν να πνιγούν, αλλά κυρίως επειδή ήθελαν να βλέπουν οι εχθροί τους την ρωμαλεότητα των δυνατών σωμάτων τους!

Η Ελληνική τριήρης ήταν πλοίο μακρόστενο, ταχύ, χαμηλό, με ρηχή καρίνα και γενικά σχετικά ελαφριά και απλή συνολική κατασκευή.
Το μήκος του κυμαινόταν από 33 έως 43 μέτρα, το πλάτος του 3,5-4,4 μέτρα, το ύψος του 2,1-2,5 μέτρα πάνω από την ίσαλο γραμμή και το βύθισμά του 0,9-1 μέτρα.

Κάθε τριήρης είχε πάνω περίπου 200 άντρες!

Μπροστά, στην πλώρη, στο επίστεγον, υπήρχαν 30 πεζοναύτες και τοξότες. Στο μεσαίο μέρος ήταν οι κωπηλάτες, οι ερέτες και στο πίσω πάλι σκεπαστό μέρος ήταν ο τριήραρχος, ο πηδαλιούχος και οι αξιωματικοί!

Μπροστά το σκάφος διέθετε από κατασκευής του ιδιαίτερο οπλισμό: Το έμβολο! Το έμβολο ήταν ξύλινη, επιμεταλλωμένη ή ολομεταλλική προεξοχή μήκους ως 2 μέτρων. Το βάρος του εκτιμάται ότι έφτανε περίπου τα 200 κιλά. 

Με αυτό εμβόλιζε τα αντίπαλα σκάφη και μετά κάνοντας ένα επιδέξιο ελιγμό εσπαζε τα ίσαλα του, βυθίζοντάς το!

Παρατεταγμένοι οι δυο στόλοι ακούγεται το σύνθημα της μάχης! Σύσσωμα τα Ελληνικά πλοία προκαλούν τα περσικά να μπουν στο στενό σημείο του κόλπου!

Ξαφνικά ένα από τα ελληνικά πλοία ξεφεύγει. Ο Αμεινίας, αδελφός του Αισχύλου, ο οποίος Αισχύλος είναι κι εκείνος στην μάχη επιτίθεται! Φυσά ένας δυτικός άνεμος που ευνοεί τους Έλληνες! Από την απέναντι αποδέχεται την πρόκληση και ξεκινά ένα πλοίο φοινικικό όπου είναι τεραστίων διαστάσεων!

Η Ελληνική τριήρης επιτίθεται κάνοντας ελιγμούς και χτυπά το φοινικικό στα πλάγια! Προσπαθεί να απαγκιστρωθεί αλλά το φοινικικό πλοίο είναι τεράστιο! Τότε βγάζουν τα σπαθιά από τα θηκάρια τους και ορμούν στο κατάστρωμα του αντίπαλου πλοίου σφάζοντας όλους τους εχθρούς!

Οι σάλπιγγες των Περσών αντηχούν μανιασμένα! Χιλιάδες Πέρσες αλαλάζοντας ζητούν εκδίκηση! Και μέσα στην οχλαγωγία ακούγεται ο ελληνικός θούριος !

Ο Αισχύλος δηλώνει ότι όταν οι Πέρσες εισήλθαν στα στενά, πριν δούν τον ελληνικό στόλο, είχαν ακούσει το πολεμικό τραγούδι των Ελλήνων, τον παιάνα:

Ὦ παῖδες Ἑλλήνων ἴτε,

ἐλευθεροῦτε πατρίδα, ἐλευθεροῦτε δὲ

παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τέ πατρῴων ἕδη,

θήκας τε προγόνων:

νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών.

Εμπρός, γιοί των Ελλήνων,

Ελευθερώστε την πατρίδα,

Ελευθερώστε τα παιδιά σας, τις γυναίκες σας,

Τους βωμούς των θεών των πατέρων σας

Και τους τάφους των προγόνων σας:

Ο αγώνας, πάνω από όλα!

Αγωνιστείτε για την πατρίδα, την οικογένεια, την θρησκεία!

27-29-cf83ceb5cf80cf84-480-cf83ceb1cebbceb1cebcceafcebdceb1

Με αυτό το σύνθημα έγινε η μάχη στις ΘΕΡΜΟΠΎΛΕΣ, ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΏΝΑ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ, ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, Με αυτό το σύνθημα έγινε ΤΟ 1821, Με αυτό το σύνθημα έγινε ΤΟ 1940…

Ας συνεχίζουμε στα της μάχης! Ακολουθεί πανζουρλισμός!

Ο Αμεινίας κυνηγάει την Αρτεμισία! Αυτή πέφτει πάνω σε ένα περσικό πλοίο για να ξεφύγει και το βυθίζει.

Ο ίδιος ο Θεμιστοκλής επιτίθεται στην ναυαρχίδα των Κυλήκων και σκοτώνει τον βασιλιά τους!

Ο δε Αριστείδης έχει ανέβει στην Ψυττάλλεια και έχει κατασφάξει όλους τους Πέρσες τοξότες!     

Μέχρι το απόγευμα ολόκληρος ο στόλος των περσών είναι ναυάγια! Οι φοίνικες ναύαρχοι κατηγορούν τους Ίωνες πως επειδή ήταν Έλληνες δεν πολέμησαν με θέρμη!

Ο Ξέρξης ξεσκίζει τον χιτώνα του και κόβει τα κεφάλια των ναυάρχων του νιώθοντας την πίκρα της ήττας του να του καίει τα σωθικά!

Την άλλη ημέρα στα παράλια της Αττικής και της Σαλαμίνας χιλιάδες πτώματα ξεβράστηκαν! 200 πλοία βρίσκονταν στον βυθό, δεκάδες άλλα είναι πλοία φαντάσματα! Η θάλασσα είναι κατακόκκινη!

Οι περισσότεροι είναι Ινδοί και Αιγύπτιοι και άλλες φυλές της ανατολής με βαριές πανοπλίες που έπεσαν στο νερό και απλά πνίγηκαν με την στολή τους, τα χρυσαφικά τους και τα περιδέραιά τους!

Πολλοί άρχισαν να τους γδύνουν και να παίρνουν τα μεταξωτά τους ρούχα, και τα κοσμήματά τους!

Ο Θεμιστοκλής κοίταζε από την παραλία! Καποιος του φώναξε… Είναι πολλά τα λάφυρα!

Παρτε τα… τους ειπε… Εσάς δεν σας λένε θεμιστοκλή!

Μετά την μάχη και αφού ο Ξέρξης είχε εξαφανιστεί από την Αθήνα,

Λίγες ημέρες μετά που κατέθεσαν στον Ναό του Ποσειδώνα ποιος θα πάρει τα πρωτεία και ποιος τα δευτερεία, όλοι οι στρατηγοί και ναύαρχοι έβαζαν τον εαυτό τους πρώτο και δεύτερο τον Θεμιστοκλή! Οπότε ΚΑΝΕΙΣ δεν πήρε το πρωτείο ενώ το δευτερείο το πήρε ο Θεμιστοκλής!

Τις επόμενες ημέρες γύρισαν οι πολιτικοί και έγινε αναδιοργάνωση της στρατιωτικής ηγεσίας! Εκεί ο Θεμιστοκλής καθαιρείται, ΔΕΝ εκλέγεται αρχηγός του στόλου, και επειδή όταν πήγε στην Σπάρτη τον υποδέχτηκαν ως ήρωα στέλνοντας 300 ιππείς να τον συντροφεύουν κάποιος Τιμόδημος τον εμήνυσε τον Θεμιστοκλή!

Γατί έκανε κατάχρηση τιμών! Αποδέχθηκε τιμές που δεν απευθύνονταν στο πρόσωπό του αλλά στους Αθηναίους!

Καταδικάστηκε και καταδιώχθηκε από την Αθήνα! Και αναγκάστηκε να διαφύγει από την Αθήνα, να πάει εξορία… και να πάει που; ΣΤΟΝ ΞΕΡΞΗ!!!!!

Όπου στην αυλή του Ξέρξη αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει το 461 για να μην πολεμήσει τους Αθηναίους!

Αυτή είναι η μοίρα μας! Αυτός ήταν και είναι ο Λαός μας! Περήφανος αλλά με ιστορία γεμάτες δειλές στιγμές!

Όμως είναι και γεννημένος Νικητής! Και αυτό ακριβώς το συναίσθημα, αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τού δώσουμε ΣΥΝΤΟΜΑ (!!!) ΕΜΕΙΣ και πάλι πίσω.