ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ, ΤΙ «ΔΩΡΟ» ΕΚΑΝΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ-ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ;

Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Ένα απρόσμενο «δώρο» -που δεν προβλεπόταν από το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ- έκανε ο Στάλιν στον Χίτλερ, πριν από 80 χρόνια.

Παραδόθηκαν από την NKVD στην Γκεστάπο όσοι Γερμανοί και Αυστριακοί κομμουνιστές είχαν καταφύγει στην ΕΣΣΔ μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία (570 το σύνολο)! Η δε παράδοση – παραλαβή, έγινε στα κοινά σύνορα που απέκτησαν οι δύο χώρες, μετά τον τεμαχισμό της Πολωνίας.

Ο σύντροφος Στάλιν έκανε αυτό το «δώρο» στον Χίτλερ, με την σκέψη ότι όλοι αυτοί θα ήταν σίγουρα σφόδρα αντίθετοι στο Σύμφωνο και θα του δημιουργούσαν πολλά προβλήματα. Βεβαίως, δεν ήταν μόνον αυτός ο υπολογισμός.

Ο Στάλιν εκτός ότι υποπτευόταν όλους τους ξένους κομμουνιστές, δεν τους είχε και σε καμία υπόληψη: «Ένα καλό σοβιετικό τρακτέρ αξίζει περισσότερο από δέκα καλούς ξένους κομμουνιστές» (πηγή: Ι. Ντώϋτσερ, «Στάλιν – Πολιτική Βιογραφία). Βεβαίως, οι κομμουνιστές αυτοί εστάθησαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους.

Πολλοί επέζησαν του πολέμου στα γερμανικά στρατόπεδα, ενώ άλλων εθνικοτήτων σύντροφοί τους που παρέμειναν στην ΕΣΣΔ, χάθηκαν για πάντα στα σταλινικά Γκουλάγκ!