ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – Ο «ΑΤΡΩΤΟΣ» ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΨΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ήταν μια μέρα του 1974 σαν την σημερινή, που ο Νίκος Σαμψών έγινε πρόεδρος της Κύπρου.

Ποιος ήταν όμως ο Νίκος Σαμψών;

Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1935. Ξεκίνησε να εργάζεται από νεαράς ηλικίας ως δημοσιογράφος, στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος», «Αλήθεια», «Cyprus Mail» και  «Times Of Cyprus».

Από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ εντάχθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα αποτελώντας το φόβο και τον τρόμο των Βρετανών.

Πολλοί Άγγλοι αποικιοκράτες έχασαν τη ζωή τους από το Νίκο Σαμψών (ή «Άτρωτο», όπως ήταν το επαναστατικό του ψευδώνυμο) που έσπερνε πανικό στις τάξεις τους και δημιουργώντας το θρύλο του «Μιλίου του θανάτου» στη Λήδρας όπου πολλοί Βρετανοί έπεσαν από ελληνικά πυρά.

Μεγάλες του στιγμές στον αντι-αποικιακό – απελευθερωτικό αγώνα ήταν η απελευθέρωση δύο συναγωνιστών του (Αργύρη Καραδήμα- Παναγιώτη Γεωργίου) στο Νοσοκομείο Λευκωσίας , η εκτέλεση του φρικτού Λοχαγού Ουίλσον και η απελευθέρωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, η εκτέλεση δύο Βρετανών αστυνομικών το 1956 και η εκτέλεση του δημοσιογράφου Μακ Ντόναλντ. Στις 30 Ιανουαρίου 1957 συλλαμβάνεται στο Δάλι μετά από προδοσία ακελο-κομμουνιστών, φυλακίζεται, βασανίζεται αγρίως από τους αποικιοκράτες και καταδικάζεται 2 φορές εις θάνατον. Μάλιστα, λόγω του ότι είχε κριθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνος, μεταφέρθηκε στις φυλακές των αποικιοκρατών στην Αγγλία!

Μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της νήσου, δημιουργεί την πολιτική ομάδα «Οργάνωσις Προστασίας των Κυπρίων» και μόλις άρχισαν οι ταραχές με τους Τούρκους της Κύπρου, τον Δεκέμβριο του 1963, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης! Διακρίθηκε ιδιαίτερα στην μάχη της Ομορφίτας, όπου συνέτριψε τους Τούρκους τρομοκράτες, που τον βάφτισαν «Χασάπη της Ομορφίτας».

Στις 15 Ιουλίου 1974, μετά την ανατροπή του Μακαρίου από τις εθνικές δυνάμεις, του ανετέθη η προεδρία της Κύπρου. Τις ημέρες της τουρκικής εισβολής, εξαναγκάστηκε από τους προδότες της Κύπρου να παραιτηθεί από την προεδρία.

Παρά την αμνηστία που είχε δώσει ο καταστροφέας Μακάριος, τον Ιανουάριο του 1976 κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου του Γεώργιου Γρίβα οι δηλώσεις του Νίκου Σαμψών αποτέλεσαν την αφορμή για την ποινική δίωξη του. Ο Νίκος Σαμψών συλλαμβάνεται στις 16 Μαρτίου του 1976 και στις 27 Απριλίου παραπέμπεται στο Κακουργιοδικείο.

Στις 31 Αυγούστου 1976 ο Σαμψών κρίνεται ένοχος για σφετερισμό του αξιώματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και για συμμετοχή σε ένοπλες επιχειρήσεις κατά του κράτους. Του επιβλήθηκε τελικά  ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Τα απανωτά προβλήματα υγείας που παρουσίασε ανάγκασαν τον τότε Πρόεδρο Κυπριανού να αναστείλει με διάταγμα την ποινή φυλάκισης του και να σταλεί για θεραπεία σε κλινική του εξωτερικού.

Ο Σαμψών μετέβη στη Δυτική Γερμανία και κατόπιν στη Γαλλία για αποθεραπεία όπου και παρέμεινε μέχρι το 1990. Επέστρεψε στην Κύπρο και περίπου έναν χρόνο αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την αποφυλάκιση του.

Απεβίωσε στις 9 Μαΐου του 2001, χτυπημένος από τον καρκίνο. Η σορός του εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στα γραφεία της εφημερίδας του, της «ΜΑΧΗΣ» όπου και χιλιάδες κόσμου πέρασε για το ύστατο χαίρε στον τρανό Έλληνα αγωνιστή!