ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2019: «ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΖΑΜΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ»! ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτή η ιστορία, με την μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, «σέρνεται» επί πολλά χρόνια. Ωστόσο, κάθε φορά που διάφορες ομάδες φανατικών πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση, οι εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις απέρριπταν το αίτημα. 

Το ίδιο είχε συμβεί ακόμα και πέρυσι τον Μάρτιο, με τον Ερντογάν Πασά να δηλώνει τα εξής στο κανάλι Ulke TV:

«Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;».

Άραγε, τι άλλαξε από τότε; Μήπως υπάρχει συμφωνία αλληλοβοήθειας Ερντογάν-Κούλη; Διότι, τον τελευταίο καιρό, η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε αρχίσει να πέφτει κατακόρυφα κι αυτή η επικοινωνιακή του νίκη με την Αγιά-Σοφιά είναι σίγουρο πως θα εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του. Ομοίως, όταν ο Κούλης βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση, με το στραπάτσο των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο, ο Ερντογάν Πασάς του πρόσφερε στο πιάτο το  «Έπος του Έβρου» -που φαινόταν από χιλιόμετρα πως ήταν στημένο!- και τον «ανέστησε»! 

Τυχαίο;