Μια απάντηση στον βουλευτή της ΝΔ Καλαφάτη για την αποτυχία της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική της

Ο κύριος Καλαφάτης σε ομιλία του,  υπερασπίσθηκε την εξωτερική πολιτική της χώρας και τον τρόπο που διαχειρίζεται την τουρκική προκλητικότητα.
Δήλωσε συγκεκριμένα ότι » έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία κατακεραυνώνει τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως προκλητική, παράνομη και επιθετική, θωρακίζει την ασφάλεια της χώρας μας μέσω της διπλωματικής οδού, όπως διαφαίνεται από τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία αλλά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και δηλώνει θιασώτης της διεθνούς νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας ότι θα πράξει οτιδήποτε χρειασθεί προκειμένου να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Μάλλον ο κ. Καλαφάτης ζει σε μια παράλληλη διάσταση η οποία ουδεμία σχέση έχει με την Ελληνική πραγματικότητα! Αυτή τη στιγμή η Τουρκία διαρκώς προκαλεί την Ελλάδα και επιδιώκει τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.
Παρ’ όλες τις επιπλήξεις από την Ευρώπη και τις αντιδράσεις της Ελλάδος σε διπλωματικό επίπεδο, δεν ηρεμεί. Αντίθετα διεκδικεί διαρκώς και προκαλεί παράλληλα ώστε να πετύχει να αρπάξει όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό από τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο. Και αυτή η πολιτική της φαίνεται να αποδίδει καθώς μέσα στο χειμώνα, στέλεχος της κυβερνήσεως των ΗΠΑ δήλωσε ότι ίσως πρέπει να μοιραστούν τα κοιτάσματα ισόποσα.
Ακόμη, η Τουρκία αποτελεί γεωστρατηγικό σύμμαχο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις εις βάρος της από την Ευρώπη, είναι κενά λόγια που δεν έχουν αντίκρισμα στην πράξη.
Δεν πρόκειται να υπάρξει λοιπόν κάποια ουσιαστική τιμωρία της χώρας από τους «συμμάχους» μας. Παράλληλα, η στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα είναι ανύπαρκτη. Γενικά λόγια και αοριστίες αποτελούν την όποια υποστήριξη απολαμβάνουμε.
Διαχρονικά αν μελετήσουμε τη στάση των συμμάχων στα ελληνοτουρκικά θέματα θα καταλάβουμε ότι μας αντιμετωπίζουν αρνητικά: Στη Μικρασιατική εκστρατεία οι Ιταλοί προσέφεραν οπλισμό στους Τούρκους και ενώ προς το τέλος ενώ μπορούσαμε να απελευθερώσουμε την Ανατολική Θράκη μας το απαγόρευσαν.
Αργότερα η Τουρκία επεβλήθη από τους συμμάχους ως εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Αγγλία και την Ελλάδα για την Κύπρο.Το 1973 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε ένα μέρος του νησιού με δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρώτα επί Ιωαννίδη και έπειτα επί Καραμανλή το 1987 οι Αμερικανοί τηρούν φιλοτουρκική στάση στην ελληνοτουρκική κρίση.
Το 1996 έχουμε τη νύχτα των Ιμίων όταν οι Αμερικανοί μας ζήτησαν να παραιτηθούμε. Και στις μέρες μας, έχουμε τους συμμάχους να υποκρίνονται ότι συμμερίζονται τις θέσεις μας. Διπλωματικά η Ελλάδα – δυστυχώς – βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή προβαίνει σε διαρκείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, έχει φτάσει στο σημείο να συγκρουσθεί πλοίο του στόλου της με ελληνικό εντός των χωρικών μας υδάτων και έχει καταλάβει Ελληνικό εδάφους στην περιοχή του Έβρου. Πλέον η Τουρκία προχωράει στην σταδιακή στρατιωτική επέκτασή της και η Ελλάδα στα πλαίσια της διατήρησης της ειρήνης, υποχωρεί διαρκώς. Τι περιμένει λοιπόν η κυβέρνηση ώστε να πράξει τα δέοντα;
Η απάντηση δόθηκε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή από αρμόδιο πρόσωπο. Η Ελλάδα διπλωματικά είναι απομονωμένη. Οι σύμμαχοι θα υποστηρίξουν την Τουρκία διότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τα δικά της. Παράλληλα η χώρα μας πληρώνει την αδιαφορία των τελευταίων είκοσι ετών για εξοπλιστικά προγράμματα. Όλα αυτά αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και κατέληξε ότι ενώ υπάρχει η πιθανότητα η Τουρκία να πιέζει, ώστε να πετύχει τη διακοπή της διαδικασίας για άντληση πετρελαίου στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδος, πρέπει ωστόσο να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό του πολέμου.
Η εθνική πολιτική είναι επιτακτική ανάγκη. Η κυβέρνηση πρέπει να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο, να πείσει τους συμμάχους για ουσιαστική στήριξη και να εξοπλίσει  το στρατό μας προκειμένου να αποτρέψει μια νέα ήττα μετά τη νύχτα των Ιμίων. Και, φυσικά δεν πρέπει να υπολογίζει αποκλειστικά στην – ανύπαρκτη – στήριξη των συμμάχων της.
Πιτσάκης Γεώργιος