ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ «ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΝ» ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Η παρακάτω είδηση έρχεται από την Ολλανδία, αλλά το περιστατικό «δείχνει» το μέλλον και της Ελλάδος…

Κάποιο τζαμί, λοιπόν, προ ημερών, σε μία προκλητική δήλωση καλεί τους χριστιανούς κατοίκους του Άμστερνταμ που διαμαρτύρονται για την δυνατή προσευχή «να τη συνηθίσουν».

Το διοικητικό συμβούλιο ενός τζαμιού στο Άμστερνταμ έχει μια απλή και συνάμα προκλητική απάντηση σε εκείνους εκ των γειτόνων τους που διαμαρτύρονται για το ότι η πρόσκληση των μουσουλμάνων για προσευχή είναι πολύ δυνατή: «συνηθίστε το».

Οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το τζαμί Taibah, που βρίσκεται στην περιοχή Zuidoost του Άμστερνταμ κοντά στο σταθμό του μετρό Kraaiennest, παραπονιούνταν ότι οι καθημερινές κλήσεις προς προσευχή είναι υπερβολικά δυνατές. 

Ο ισλαμικός νόμος απαιτεί από τους μουσουλμάνους να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα και το τζαμί της Τάιμπα μεταδίδει και τις πέντε καθημερινές κλήσεις στα εξωτερικά του μεγάφωνα για να σηματοδοτήσει τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

Στο εν λόγω τζαμί είχαν εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα ηχείων για τη μετάδοση των κλήσεων πριν από το Ραμαζάνι. Λένε ότι οι κλήσεις ακούγονται πέντε φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου lockdown εξαιτίας του coronavirus (COVID-19), το οποίο καθιστά αδύνατο για τους προσκυνητές να προσέλθουν στο τζαμί για προσευχές.

«Ο τόνος με τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι τόσο δυνατός που μπορεί να ακουστεί σε όλη τη γειτονιά και ακόμη και στις γύρω περιοχές», παραπονέθηκε ένας κάτοικος της περιοχής σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ενώ η τοπική αστυνομία επιβεβαιώνει ότι έχουν λάβει πολλές καταγγελίες σχετικά με την ένταση των ηχείων, το διοικητικό συμβούλιο του τζαμιού απέρριψε την κατηγορία ότι είναι υπερβολικά δυνατά. Τόνισε επίσης ότι οι κλήσεις προσευχής επιτρέπονται σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία και ότι οι γείτονές τους δεν έχουν νομική βάση για τις αντιρρήσεις τους.

«Η γειτονιά πρέπει να συνηθίσει τον ήχο», ανέφερε σε δήλωση το διοικητικό συμβούλιο του τζαμιού.

Αυτά είναι τα «καλά» του πολυπολιτισμού, τον οποίο βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια και στην χώρα των «ανοιχτών συνόρων»…