ΟΙ ΜΗ ΒΑΛΤΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΧΟΥΝΤΑΙΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ!  

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αδαμαντία Ευστρατίου, και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου, Ράνια Τζωράκη, εξηγούν τι ισχύει με τον κορωνοϊό τώρα που καλοκαιριάζει στις παραλίες.

Και ήταν πολύ σαφής, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αμφιβολίας ή παρερμηνείας:

«Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια. Στην άμμο μπορεί να “έρθει” ο κορονοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της. Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή. Ο SARS-CoV-2 πάνω στην καλοκαιρινή άμμο δεν θα επιβιώσει, ακόμη και στις 10 το πρωί».

Σε ό,τι αφορά το μπάνιο στη θάλασσα, ήταν ομοίως σαφέστατη: «Από το νερό της θάλασσας δεν θα πάρουμε τον κορονοϊό για να ασθενήσουμε».

Εις ό,τι αφορά την προοπτική τοποθέτησης… ημίκλειστων κατασκευών από υλικά όπως πλεξιγκλάς στις πλαζ, που διαρρέουν οι χουντικοί, η κ. Τζωράκη επισήμανε πως «είναι μια ιδέα που μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη καθώς η παραλία είναι χώρος παιχνιδιού π.χ. για τα νεαρά παιδιά που μπορεί έτσι και να χτυπήσουν. Δεν υπάρχει θετικό υγειονομικό αποτύπωμα σε μια τέτοια κατασκευή. Τούτα όλα τα σχέδια για περίεργες κατασκευές στην άμμο είναι υπερβολές και δεν έχουν καμία σχέση με τη δημόσια υγεία».

Προς τι οι «υπερβολές» που έχουν αποφασίσει να μας επιβάλλουν οι χουνταίοι Μητσοτάκης και Τσιόδρας; Είναι αφενός μεν μια ακόμα άσκηση κοινωνικής πειθαρχίας, με πρόσχημα τον ιό, και αφετέρου δε καταστρέφουν συνειδητά τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις της χώρας, για να φτάσουν οι Έλληνες σε έσχατο σημείο εξαθλίωσης, ώστε περιουσίες ν’ αλλάξουν χέρια για έναν ντενεκέ λάδι – όπως γινόταν στην κατοχή! Και να’ ρθουν τα αφεντικά τους και να μας τα πάρουν όλα!