Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ

Τον Οκτώβριο του΄55, η βρετανική κυβέρνηση, διόρισε τον σκληρό αποικιοκράτη σερ Τζον Χάρτινγκ ως νέο διοικητή της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, οι Βρετανοί ήλεγχαν την πληροφορία που τους είχαν δώσει οι προδότες κομμουνιστές, ότι Αρχηγός του αντιαποικιοκρατικού αγώνα ήταν ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης του ΜΙ6 (μυστική υπηρεσία πληροφοριών) για τη Μέση Ανατολή, Γιαγκ, έγραφε: «Οι Αρχές στην Κύπρο θεωρούν μάλλον πιθανό ότι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, με το ψευδώνυμο Διγενής, είναι στην πραγματικότητα ένας πρώην αξιωματικός του ελληνικού στρατού, συνταγματάρχης (ή στρατηγός), ο οποίος στη διάρκεια του πολέμου ήταν διοικητής της παραστρατιωτικής, αντικομμουνιστικής οργάνωσης “Χ”. Δυστυχώς πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για την προσωπική εμφάνιση του Γρίβα στις αρχές ασφαλείας της Κύπρου και οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία γι’ αυτόν θα πρέπει να τη γνωρίζουν».

Ακολούθησε, στις 3 Μαΐου 1956, η επικήρυξη του Διγενή, με το δελεαστικό ποσό των 10.000 λιρών. Έτσι, τοιχοκολλήθηκαν αφίσες με την επικήρυξη σε όλα τα χωριά και τις πόλεις της Κύπρου και δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε κανείς αγωνιστής της ΕΟΚΑ να καταδώσει τον Αρχηγό, παρ’ ότι με την αμοιβή θα έλυνε το πρόβλημα της ζωής του.

Επιπλέον δε, ο Διγενής απάντησε με επικήρυξη του Χάρτινγκ:

ΕΟΚΑ –ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ

Επικηρύσσομεν ΑΝΕΥ ΟΥΔΕΜΙΑΣ ΥΛΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ τον Γκαουλάιτερ ΣΕΡ ΤΖΩΝ ΧΑΡΤΙΓΚ Η εκτέλεσις τούτου είναι καθήκον παντός Έλληνος. Αντί υλικής αμοιβής, η οποία μόνον από χυδαίους και προς χυδαίους χορηγείται, θα ανακηρύξωμεν εθνικόν ήρωα, το δε όνομά του θα γραφή χρυσοίς γράμμασι εις το Πάνθεον των ηρώων του Κυπριακού απελευθερωτικού αγώνος, εκείνον ο οποίος θα εκτελέση τον σαδιστήν βασανιστήν του Κυπριακού λαού. ΕΟΚΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ