ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ SOCIAL SCIENCE RESEARCH NETWORK: Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΡΥΘΜΟ ΣΕ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΥΓΡΑΣΙΑ!

Ενώ οι Κούληδες καμαρώνουν ότι τάχα πήραν «εγκαίρως τα σωστά μέτρα» και «δε γίναμε Ιταλία», μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Science Research Network, δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται με τον ίδιο ρυθμό σε θερμότερες και περιοχές με περισσότερη υγρασία, εν αντιθέσει με τα ψυχρότερα κλίματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι διακεκριμένοι επιστήμονες Qasim Bukhari και Yusuf Jameel, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ανέλυσαν κρούσματα του κορωνοϊού από όλο τον κόσμο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 90% των λοιμώξεων αφορούσαν περιοχές με θερμοκρασία περιβάλλοντος από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου και με απόλυτη υγρασία από 4 έως 9 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η «απόλυτη υγρασία» καθορίζεται από το πόση υγρασία υπάρχει στον αέρα ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.
Σε χώρες όπου κατά μέσο όρο η θερμοκρασία ήταν άνω των 18 βαθμών Κελσίου και η απόλυτη υγρασία πάνω από 9 g/m3, ο αριθμός των κρουσμάτων αναλογούσαν σε λιγότερο από το 6% του συνόλου των κρουσμάτων, παγκοσμίως. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές Bukhari και Jameel, δείχνει ότι «η μετάδοση του 2019-nCoV είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ζεστά και υγρά κλίματα». Η υγρασία ειδικά μπορεί να παίζει ρόλο στη μετάδοση καθώς, όπως υποστηρίζουν οι δύο ειδικοί, η μετάδοση του ιού μέχρι τώρα έχει συμβεί σε περιοχές με λιγότερη υγρασία.
Αυτό εξηγεί το πώς θερίζει ο κορωνοϊός στην βόρειο Ιταλία, ενώ στην νότιο –και ειδικά στην Σικελία, που έχει ακριβώς το ίδιο κλίμα με την Ελλάδα- τα κρούσματα είναι συγκριτικά λίγα και οι νεκροί ελάχιστοι!
(ΥΓ): Για να είμαστε ακριβείς, επειδή κάποιοι ξερόλες των κοινωνικών δικτύων –συνήθως απόφοιτοι του δημοτικού και οπαδοί του Μητσοτάκη- χλευάζουν τους επιστήμονες που υποστηρίζουν την σχέση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού με την θερμοκρασία και την υγρασία, τονίζουμε το εξής: κανένας επιστήμονας δεν υποστηρίζει πως ο κορωνοϊός εξουδετερώνεται τελείως όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη υγρασία. Λένε απλώς, ότι υπ’ αυτές τις καιρικές συνθήκες μειώνονται κατά πολύ τα ποσοστά της μεταδοτικότητας! Γκέγκε, γιδερά του… λαοσωτήρα Μητσοτάκη;