ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: «ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ». Ε ΚΑΙ;

Δηλώσεις για το ρόλο του Λιμενικού στο θέμα της λαθρομετανάστευσης έκανε ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και τα λοιπά, Πλακιωτάκης.

Όπως είπε:

«Το σχέδιο είναι σαφές. Ενίσχυση των Λιμεναρχείων που βρίσκονται από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σύμη με ανθρώπινο δυναμικό εξοπλισμό και υπηρεσιακά μέσα. Κάθε μήνα γίνονται αποσπάσεις στελεχών του Λιμενικού από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι τελευταίες αποσπάσεις ανήλθαν στις 140 τον αριθμό. Επίσης αυξήθηκαν οι περιπολίες ενώ στέλνονται και άλλα περιπολικά σκάφη. Συνολικά στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα υπηρετούν 1.600 λιμενικοί και δραστηριοποιούνται 45 σκάφη. Το Λιμενικό βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τη Frontex η οποία έχει δύναμη 350 ατόμων, διαθέτει 10 σκάφη, τρία αεροσκάφη και ένα όχημα παράκτιας περιπολίας…».

«Παραμύθι φούρναρης», που λέει κι ο λαός! Τι σημασία έχει αν οι Λιμενικοί στα νησιά είναι πεντακόσιοι, χίλιοι ή δέκα χιλιάδες, κι αν έχουν ένα σκάφος ή σαράντα, από τη στιγμή που οι εντολές των Κούληδων είναι σαφείς: απαγορεύονται αυστηρώς και δια ροπάλου τα λεγόμενα «push back» στις βάρκες των λαθρομεταναστών (να μπαίνει μπροστά και να τους εμποδίζει το σκάφος του Λιμενικού να κατευθυνθούν προς τις ελληνικές ακτές, ώστε να υποχρεώνονται να γυρίζουν πίσω…) και ο ρόλος του Λιμενικού είναι να τους «διασώζει» ως «ναυαγούς» όταν πλησιάζει, τρυπάνε τις βάρκες και πέφτουν στο νερό, ή να τους μαζεύει και να τους οδηγεί στα hotspots όταν έχουν ήδη αποβιβαστεί στην ξηρά;