ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συνεφώνησαν το βράδυ της παρελθούσης Τετάρτης (κατά την συνάντησή τους στην Ρώμη στις 18 τρέχοντος) ότι πρέπει να υπάρξει ένας «αυτόματος μηχανισμός» καταμερισμού των μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στον οποίον να συμμετέχουν, «ούτως ή άλλως», ήτοι κατ’ ανάγκην, όλες οι χώρες της Ενώσεως, υπό την απειλήν αμέσων οικονομικών κυρώσεων εάν δεν το πράξουν. Η συνάντηση των δύο υπήρξεν ο προάγγελος της επικειμένης συναντήσεως των ΥΠΕΣ που θα λάβει χώρα την τρέχουσα εβδομάδα στην Μάλτα.

Οι δύο χώρες οι οποίες πλέον εμφανίζουν κοινό μέτωπο μετά από δύο χρόνια πολυεπιπέδων διαφωνιών στο επίμαχο ζήτημα του μεταναστευτικού, όπως εξήγησε ο… τα μάλα σκληρός Μακρόν κατά την αστραπιαία του επίσκεψη στην Ιταλία, θα υπερασπισθούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως «την κοινή θέση τους ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» στην υποδοχή των μεταναστών. Οι δύο «λαοφιλείς» ηγέτες, μετά την βραχεία  συνομιλία που είχαν, εζήτησαν να καταστεί πλέον αποτελεσματική και η διαδικασία επαναπατρισμού εκείνων των «κακών» μεταναστών, που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη (ήτοι σαφώς και αναντιρρήτως είναι παράτυποι – παράνομοι μετανάστες).

Ο οσφυσείων Κόντε υπεγράμμισε με περισσή αρενωπότητα ότι βεβαίως η Ιταλία «…. δεν θα επιτρέψει στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει  στην χώρα», αλλά επίσης εδήλωσε ότι πρέπει «να εφαρμοστεί διαχείριση αυτού του φαινομένου». Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέχρις προσφάτως  ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της πατριωτικής – λαϊκιστικής Λέγκα, απηγόρευε στους παρατύπους μετανάστες να αποβιβασθούν σε ιταλικά λιμάνια. Ο Μακρόν εκφράζων  από πλευράς του λύπη για την «αδικία» που βιώνουν οι Ιταλοί, επανέλαβε ότι η Ένωση δεν εστάθη αλληλέγγυoς στην Ιταλία και ετόνισε : «Δεν υποτιμώ όσα έζησε ο ιταλικός λαός, όμως η απάντηση στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν ευρίσκεται στην εσωστρέφεια, αλλά σε μιαν αποτελεσματική λύση ευρωπαϊκής συνεργασίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος είχεν ανακοινώσει παρόμοια γαλλο-γερμανικά σχέδια κατά το προσφάτως παρελθόν θέρος, όταν εδήλωσε ότι 14 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είχαν υπογράψει έναν «μηχανισμό αλληλεγγύης» για  κατανομή των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρο την έκταση της Ενώσεως.

Ενώ τα σκάφη των ΜΚΟ συνέχιζαν να καταφθάνουν ανενόχλητα και κατάφορτα με ανθρώπους, (πολλοί των οποίων όντως διέφευγαν από την κλιμακουμένη βία από την Λιβύη και αλλού), οι παρατεταμένες αντιπαραθέσεις για το ποιος θα τους υπεδέχετο παρέμειναν απαράλλακτες. Αυτές οι ταραχώδεις επιπλοκές εξηνάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις παρεμβάσεις της και να συντονίσει τις δραστηριότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ώστε να λειτουργούν σε κατά περίπτωση βάση, και να προβαίνουν εγκαίρως  στην «σωτήριο» διασπορά ανθρώπων που είχαν καθηλωθεί στις βάρκες. Χαρακτηριστικώς σε μια περίπτωση τον περασμένο μήνα, εχρειάσθησαν δύο ολόκληρες εβδομάδες πριν καν  εκκινήσουν συνομιλίες για το πώς θα αποβιβασθούν στην ξηρά περισσότεροι από 150 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα ισπανικό σωστικό σκάφος.

Με αφορμή τις πρόσφατες «στρατηγικές συναντήσεις» των Ευρωπαίων κρατούντων, υπήρξαν και φαινόμενα γενικεύσεως της «ανθρωπιστικής επιταχύνσεως», καθοδικής και σε μη κρατικά επίπεδα των χωρών μελών : Δώδεκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  στην Πατρίδα μας [επ’ ακριβεία οι : ActionAid Hellas, ASB, Danish Refugee Council, Defense for Children International Greece, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα, Έλιξ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, International Rescue Committee (IRC), Solidarity Now και Terre des hommes Hellas] επεσήμαναν το ενδεχόμενο κινδύνων λόγω του υπερπληθυσμού των μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας και εκάλεσαν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές, ώστε να επέλθει τέλος στον κατά την κρίση τους «φαύλο κύκλο του υπερσυνωστισμού και των έκτακτων μέτρων», όπως επίσης και για να προχωρήσουν οι ανευθυνοϋπεύθυνες “έρημες και απρόσωπες” Αρχές σε ουσιώδεις και βιώσιμες λύσεις «για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων στη χώρα» (ουσιαστικώς δηλαδή για το μόνο δρώμενο περί ου κόπτονται).

Συγκεκριμένως αυτοί οι «καλως ανησυχούντες» συνάνθρωποί μας ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση…

Διαβάστε την συνέχεια: http://www.xrisiavgi.com/enimerosi/view/metanasteutikwn-drwmenwn-sunecheia