ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Με μια πομπώδη δήλωση του υπουργού Υγείας Κικίλια («ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο»), το υπουργείο απέστειλε μια νέα εγκύκλιο στις Υγειονομικές Περιφέρειες όλης της χώρας, με την οποία καθιερώνεται σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από «αλλοδαπούς» – όπως έσπευσαν να θριαμβολογήσουν τα «ακροδεξιά» παπαγαλάκια του Μητσοτάκη, που μασάνε καλά!

Μάλιστα, κάποιος «ακροδεξιός» αρχιπαπαγάλος, συνόδεψε την είδηση με φωτογραφία λαθρομεταναστών που έρχονται στην χώρα των «ανοιχτών συνόρων» πάνω σε βάρκα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτούς αφορά η εγκύκλιος της υπουργάρας μας. 

Έτσι είναι πράγματι; Αφορά η εγκύκλιος τους λαθρομετανάστες; Ασφαλώς και όχι! Αφορά όμως τους τουρίστες, όπως άλλωστε αναφέρεται στην εισαγωγή της: «όλες οι δημόσιες δομές της χώρας που χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών, οι οποίες καθίστανται ιατρικώς αναγκαίες ή επείγουσες κατά τη διαμονή αυτών στην Ελλάδα…».

Το οποίον σημαίνει, ότι αν ασθενήσει στην Ελλάδα και νοσηλευτεί σε κρατικό νοσοκομείο κάποιος Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος κ.τ.λ. τουρίστας, τα νοσήλια θα καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς τους φορείς. Για τους δε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., τα κρατικά νοσοκομεία «οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την κάλυψη παροχών ασθενείας». Το οποίον σημαίνει, ότι θα ζητούνται απ’ τους ίδιους τα νοσήλια, κι όσοι «τσιμπήσουν» θα πληρώνουν, χωρίς να έχουν καμμιά συνέπεια όσοι απ’ αυτούς δηλώσουν πως δεν έχουν να πληρώσουν.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για «πρόσφυγες και μετανάστες», οι οποίοι ασφαλώς και δεν υπάγονται στην τελευταία κατηγορία, των «ασφαλισμένων τρίτων χωρών», γιατί είναι άγνωστο αν και που είναι ασφαλισμένο; Απολύτως τίποτα, δηλαδή συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος, της δωρεάν –με έξοδα των Ελλήνων φορολογουμένων!- νοσηλείας τους, τα δε «ακροδεξιά» παπαγαλάκια πανηγυρίζουν μπας και ξεγελάσουν τους αφελείς!