ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ… ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ ΚΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΜΙΡΚΑΣ ΓΚΙΝΟΒΑ

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μίρκας Γκίνοβα, στην πόλη Βέλες, προχώρησαν μέλη του Συλλόγου «Σβέζντα», των απογόνων των κομιτατζήδων, σε μια πανηγυρική εκδήλωση.

Όπως φαίνεται, οι Σκοπιανοί… πρόλαβαν τους κουκουέδες, οι οποίοι επίσης τιμούν την Γκίνοβα. Βέβαια, άγαλμα δεν της έχουν στήσει ακόμα, παρά μόνον ένα ειδικό λεύκωμα κι ένα dvd, που είχαν κυκλοφορήσει για ειδική εκδήλωση που είχε γίνει το 2016 από την Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ στην Έδεσσα («Βοδενά», στη γλώσσα τους…), με τίτλο «Τιμή και μνήμη στους Αλύγιστους της Ταξικής Πάλης – 70 χρόνια από την εκτέλεση της Ειρήνης (Μίρκα) Γκίνη».

Ας αναφέρουμε ολίγα περί της κοινής ηρωίδας Σκοπιανών και κουκουέδων:

Η Μίρκα Γκίνοβα ήταν μια αυτονομίστρια δασκάλα, η οποία αρχικά οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ (την σημερινή ΚΝΕ), εν συνεχεία έγινε στέλεχος του ΚΚΕ και κατέληξε στο ΝΟΦ. Το ΝΟΦ ήταν η διάδοχη αυτονομιστική συμμορία του ΣΝΟΦ (Славјаномакедонски Народно Ослободителен Фронт, СНОФ – Σλαβομακεδονικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου), που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1943 από τους Βούλγαρους κατακτητές και έδρασε κυρίως στις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας. Αυτοδιαλύθηκε τον Μάιο του επόμενου έτους (για να αποκαθαρθεί από την συνεργασία με τους Βουλγάρους…) και υπό την καθοδήγηση του Τίτο μετετράπη σε ΝΟΦ, με έδρα τα Σκόπια και με σκοπό την «απελευθέρωση της Μακεδονίας του Αιγαίου από τον ελληνικό ζυγό».

Εν τέλει, η «αλύγιστη της ταξικής πάλης» Γκίνοβα συνελήφθη από τον Εθνικό Στρατό και εξετελέσθη λόγω της αυτονομιστικής της δράσης, αλλά και για δολοφονίες που διέπραξε, με θύματα Έλληνες πατριώτες που αντιστέκονταν στην κομμουνιστικοποίηση και τον εκσλαβισμό της Μακεδονίας μας.