ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Γράφει ο Αντίοχος

Την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές, έχει βάλει ως πρώτο στόχο του ο Κούλης Μητσοτάκης.

Βέβαια, για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να εφαρμοστεί η αλλαγή στις επόμενες κι όχι στις μεθεπόμενες εκλογές, πρέπει να εξασφαλιστούν 200 ψήφοι βουλευτών. 

Ωστόσο, παρά το ότι η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 54, 1) κρίθηκε αναθεωρητέα από την απελθούσα βουλή, το ακριβές περιεχόμενο και οι προβλέψεις της θα αποφασισθούν από τη νέα βουλή, που είναι και η καθ’ αυτό αναθεωρητική.

Το οποίον σημαίνει πως αν υπάρξει πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων, μπορεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου να ισχύσει στις επόμενες κι όχι στις μεθεπόμενες εκλογές.

Τέτοια πλειοψηφία υπάρχει, αν συνταχθεί με την ΝΔ ο φερετζές της κλεφτοπασοκαρίας (ΚΙΝΑΛ), καθώς η ΝΔ  διαθέτει 158 έδρες και το ΚΙΝΑΛ 22, χωρίς το σύστημα να αναγκαστεί να «εκθέσει» με το «καλημέρα» το χρησιμότατο μόρφωμα του Βελόπουλου ως «συνεργαζόμενο».

Αυτό θα συμβεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης για να καλυφθούν τυχόν «κενά», αν δηλαδή κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αλληθωρίζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αρνηθούν να υπερψηφίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι εφικτή, εφόσον δεν είναι η Χρυσή Αυγή στη βουλή, διότι αν ήταν η ΝΔ θα είχε 154 κι όχι 158 βουλευτές!

Κι αν ήταν η Χρυσή Αυγή στη βουλή, ΔΕΝ θα διευκόλυνε τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο, όπως ΔΕΝ διευκόλυνε και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα αντίστοιχα παιχνίδια της.

Καταλαβαίνετε τώρα πόσο απαραίτητο ήταν για το σύστημα εξουσίας το «χειρουργείο» κατά της Χρυσής Αυγής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;