«ΛΑΓΟΣ» ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΥΠΕΞ: «ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ»

Μπορεί η Ε.Ε. να επέβαλλε κάποιες «κυρώσεις» στην Τουρκιά, για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, «κυρώσεις» ανάλαφρες, αλλά ενδιαφέρον έχουν κάποιες δηλώσεις του εκτελούντος χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιόζεπ Μπορέλ – στην χώρα αυτή δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Όπως, λοιπόν, είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ευρώπη υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο «διότι μιλάμε για το διεθνές δίκαιο, είμαστε υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου και πιστεύουμε ότι παραβιάζεται».

Ωστόσο, αναρωτήθηκε: «Τι μπορούμε να κάνουμε; Όπως πάντα, να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία (σ.σ. κλιμάκωση), αντί να οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης, θα επιδεινώσει την κατάσταση» και υποστήριξε ότι «οι κυρώσεις λειτουργούν καλά ως αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά εάν εφαρμοστούν μία φορά, χάνουν το αποτρεπτικό τους αποτέλεσμα».

Κατέληξε δε στην εξής εξωφρενική πρόταση: «Καλό είναι να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει αυτό και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε σχέση με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρόμοια προβλήματα στο μέλλον θα μπορούσαν να προκύψουν και με άλλες χώρες της περιοχής. «Αυτό είναι το πρώτο, θα υπάρξουν περισσότερα».

Που αλλού άραγε θα προκύψει παρόμοιο πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί μια «μέση λύση» με συνομιλίες με την Τουρκιά, προφανώς για μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου «καζάν-καζάν» (μισά-μισά, στα τούρκικα…); Που αλλού; Στο Αιγαίο! «Νίπτουν τας χείρας τους», λοιπόν, από τώρα οι… φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι, γι’ αυτά που θα συμβούν προσεχώς στην περιοχή του Καστελόριζου! Όταν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς;

Υπάρχει βέβαια και το άλλο… Εφόσον είναι κοινό μυστικό πως ο Κούλης έχει αποδεχθεί το αμερικάνικο σχέδιο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, οι Ευρωπαίοι θα βγάλουνε το φίδι από την τρύπα;