ΗΤΑΝ Η ΦΡΑΟΥ ΜΕΡΚΕΛ Η «ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΡΙΚΑ» ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η φράου Μέρκελ ήταν στα νιάτα της κατάσκοπος της απαίσιας μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι με την κωδική ονομασία «Έρικα».

Άλλωστε, εάν κάποιος ψάξει στο Google το όνομα της Μέρκελ, αμέσως θα του εμφανισθεί δίπλα σε αυτό το ιστορικό έρευνας του IM Erika – όπου IM σημαίνει Inoffizielle Mitarbeiterin, «ανεπίσημη συνεργάτης».

Τις τελευταίες, ασχολήθηκε με το θέμα αυτό ο ιστορικός Χουμπέρτους Κνάμπε, χωρίς όμως να ξεδιαλύνει την υπόθεση.

Σύμφωνα με το άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung «δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να τεκμαίρουν ότι η Μέρκελ υπήρξε ανεπίσημη συνεργάτιδα της Στάζι, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν ποτέ».

Προφανώς, ο Κνάμπε υπονοεί ότι είναι πιθανό ο φάκελος της Μέρκελ να παραδόθηκε στην πυρά, μαζί με χιλιάδες φακέλους συνεργατών που πρόλαβαν να κάψουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την πτώση του Τείχους. Αν δεν υπάρχει φάκελός της στην Στάζι, σημαίνει ότι ο φάκελος καταστράφηκε, άρα σίγουρα ήταν συνεργαζόμενη. Η ίδια είχε παραδεχτεί πως η Στάζι είχε επιχειρήσει να την στρατολογήσει το 1978, αλλά υποστηρίζει πως αρνήθηκε. Όμως, αποφεύγει να διευκρινίσει  αν έχει διασωθεί ο φάκελός της στην Στάζι και να τον δημοσιοποιήσει για να δει ο κόσμος τι γράφει μέσα, ενώ βάσει του νόμου από τα αρχεία της Στάζι μόνον ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει και να δει τον φάκελό του και κανένας άλλος.

Ένα άλλο σημείο που εμφανίζεται συχνά στις φήμες για το ένοχο παρελθόν της Μέρκελ αφορά τα ταξίδια της στο εξωτερικό και τη μετακίνησή της δύο φορές στη Δυτική Γερμανία στη δεκαετία του ’80. Ένα προνόμιο που απολάμβαναν ελάχιστοι Ανατολικογερμανοί και σίγουρα προσκείμενοι στο καθεστώς.

Επίσης, η Μέρκελ ταξίδεψε και στην Πολωνία το 1981 και κατά την επιστροφή της στα πράγματά της εντοπίσθηκαν φυλλάδια του παράνομου συνδικάτου «Αλληλεγγύη». Γιατί δεν είχε τότε συνέπειες η Μέρκελ, αναρωτιέται ο Κνάμπε…

Υπάρχει επίσης και η συμμετοχή της στη νεολαία του κομμουνιστικού κόμματος (Κομσομόλ), ως υπεύθυνη για την προπαγάνδα. Άρα, εθεωρείτο έμπιστη του καθεστώτος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολλές οι ενδείξεις ότι η Μέρκελ ήταν πράκτορας της Στάζι, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία δεν πρόκειται να τα δούμε ποτέ, καθώς τα κρατάνε καλά κρυμμένα εκείνοι που την ανέδειξαν, για να «την έχουν στο χέρι»!