ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ EXIT POLLS ΕΔΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΠΗΡΕ;

 

Πολλά περίεργα συνέβησαν στις τελευταίες εκλογές. Μεταξύ αυτών και τα ποσοστά που έδιναν στην Χρυσή Αυγή οι εταίρες δημοσκοπήσεων, τα οποία –για πρώτη φορά στα χρονικά!- ήταν υψηλότερα απ’ αυτά που τελικά έλαβε το Κίνημα, ενώ συνήθως δίνονται ποσοστά «κουτσουρεμένα» κατά 1-2 μονάδες.

Ας δούμε εν τάχει τι αποτελέσματα έδιναν οι εταίρες την τελευταία βδομάδα – όλες οι δημοσκοπήσεις ήταν χωρίς αναγωγή, δηλαδή συμπεριελάμβαναν λευκά, άκυρα, αποχή και αναποφάσιστους, οπότε σ’ ένα κόμμα της δυναμικότητας της Χρυσής Αυγής προσθέστε 1-2 ή ακόμα και 3 μονάδες με την αναγωγή:

Δημοσκόπηση MRB για «Τα Νέα» (18/5):

Χρυσή Αυγή 6,3%

Δημοσκόπηση Marc για το «Πρώτο Θέμα» (19/5):

Χρυσή Αυγή 6,1%

Δημοσκόπηση Alco για το Open TV (20/5):

Χρυσή Αυγή 5%

Δημοσκόπηση RASS για το Action 24 (21/5):

Χρυσή Αυγή 6,4%

Δημοσκόπηση Metron Analysis για τον Alpha (22/5):

Χρυσή Αυγή 5%

Δημοσκόπηση Κάπα Research για το «Εθνος» (23/5):

Χρυσή Αυγή 6,9%

Δημοσκόπηση Vox Pop Analysis για τη «Νέα Σελίδα» (24/5):

Χρυσή Αυγή 7%

Δημοσκόπηση Innovation Metrisis Poll για τα «Παραπολιτκά» (24/5):

Χρυσή Αυγή 6,8%

Για να δίνουν οι εταίρες μεγαλύτερα ποσοστά στην Χρυσή Αυγή απ’ αυτά που πήρε, δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις:  ή ότι το Κίνημα έχασε ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του την παραμονή και ανήμερα των εκλογών, ή ότι υπήρξε νοθεία!

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εταίρες δημοσκοπήσεων που έδιναν στην Χρυσή Αυγή υψηλότερα ποσοστά απ’ όσα τελικά πήρε, αλλά και τα exit polls (5-7%), που έγιναν κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας! Πως και τα exit polls δεν «έπιασαν» την μεγάλη διαρροή;

Άρα, κάποιοι ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΝ την Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές, βάσει οργανωμένου σχεδίου! Είναι υπόθεση όλων μας να μην επαναληφθεί η κλοπή στις επικείμενες εθνικές εκλογές, γι’ αυτό πρέπει να πάμε ΟΛΟΙ εκλογικοί αντιπρόσωποι!