ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Άρθρο στην εθνική εφημερίδα «Εμπρός»

Mαύρη τρύπα στις νοσηλείες και τα ταμεία του ΕΣΥ έχουν κάνει οι λαθρομετανάστες που έχουν φύγει από την Ελλάδα και επιστρέφουν για δωρεάν εξετάσεις ή επεμβάσεις καθώς διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Ελεύθερα και δωρεάν μπαινοβγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία αλλοδαποί, που δεν διαμένουν στη χώρα μας και ταξιδεύουν επί τούτου από γειτονικές χώρες Αλβανία, Βουλγαρία), με «διαβατήριο» τον ΑΜΚΑ που είχαν αποκτήσει στο παρελθόν, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο για την κάλυψη των ανασφάλιστων!
Το γεγονός αυτό είναι σε απόλυτη γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που παρακολουθεί ως αδιάφορος παρατηρητής τα «μπες-βγες» των αλλοδαπών στο σύστημα δημόσιας υγείας, ανίκανο να ελέγξει τις εισροές των αλλοδαπών προς τα νοσοκομεία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζημία των κρατικών ταμείων και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς των δομών υγείας.
Στην απίστευτη παραδοχή ότι υπάρχει αναλυτικά η εικόνα για τους αλλοδαπούς που κάνουν (κατα)χρηση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα έκανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει μια μερίδα αλλοδαπών (συνήθως γειτονικών χωρών) που ενώ δεν διαμένουν πλέον στην Ελλάδα, διαθέτουν ΑΜΚΑ από το παρελθόν και «εκμεταλλεύονται» τον νόμο με την δωρεάν περίθαλψη, χωρίς να το δικαιούνται.
Ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων από μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπως το ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου», πρόκειται για μια πρακτική γνωστή. Μετανάστες που πλέον δεν ζουν στην Ελλάδα αλλά έχουν ΑΜΚΑ επισκέπτονται συγγενείς τους και δοθείσης της ευκαιρίας πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία επικαλούμενοι διάφορα αιφνίδια προβλήματα υγείας για να εισαχθούν για νοσηλεία. Ο τελικός στόχος συνήθως είναι τσεκ απ ή κάποια επέμβαση ή ο τοκετός σε πολλές περιπτώσεις γυναικών από βαλκανικές χώρες. Η νοσηλεία ολοκληρώνεται και οι ασθενείς επιστρέφουν στις χώρες τους, ωστόσο ο λογαριασμός παραμένει ανεξόφλητος.
Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν 4,5 χρόνια από τότε που βρέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο κ. Ξανθός για να διαπιστώσει αυτό το πρόβλημα.
Σημειώνεται πως η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους αλλά και τους αλλοδαπούς για δωρεάν πρόσβασή τους στην υγεία είχε θεσπιστεί επί Νέας Δημοκρατίας, επί Άδωνι Γεωργιάδη με τον νόμο 4368/2016.
Το ΕΣΥ άνοιξε για «όλους» αλλά βρέθηκε και με μία «οικονομική βόμβα» στη λειτουργία του, με την δαπάνη για την περίθαλψη αλλοδαπών που διανέμουν στην χώρα μας ή αλλού.  Την ίδια ώρα οι συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί καλούνται να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων πολιτών. Μόνο για τα νοσοκομεία της Αττικής η δαπάνη των εισερχόμενων ασθενών από τις Βαλκανικές χώρες το 2017 ήταν 57,2 εκατ. ευρώ.

ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΕΡΤΟΣ
Οδοντίατρος – Στοματικός
και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός