ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΑΣ… ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΟΝ «ΑΤΤΙΛΑ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Αν έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς…

Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του… φιλέλληνος αρμόδιου για ευρωπαϊκά ζητήματα υπουργού της Βρετανίας που χαρακτήρισε την ΑΟΖ της Κύπρου ως περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση», που προφανώς δεν αποτελούσε μονάχα προσωπική του άποψη, η Βρετανία προχώρησε σε μια νέα άκρως ανθελληνική και προκλητική κίνηση, η οποία βάζει «ασπίδα» απέναντι στην Ε.Ε. με σκοπό την διασφάλιση της Τουρκίας και του «Αττίλα» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το Λονδίνο έδωσε εγγυήσεις στην Άγκυρα ότι θα βάλει «ασπίδα» απέναντι σε οποιαδήποτε κίνηση Ελλάδας και Κύπρου για επιβολή κυρώσεων γεγονός που έδωσε «πάσα» στον Ρ.Τ.Ερντογάν να δηλώσει πως «η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι υπόθεση της Κύπρου»!

«Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Συρίων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων ή το ζήτημα της βόρειας Αφρικής των Λίβυων ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Λονδίνο στέλνει σαφή μηνύματα, με διττό περιεχόμενο: 

-Αφενός μεν, διαμηνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κόστος κατά της Τουρκίας, καθώς οι γεωτρήσεις γίνονται σε περιοχές που δεν υπάρχει διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ (όπως δηλαδή ανέφερε με κάθε επισημότητα και ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άλαν Ντάνκαν), αμφισβητώντας ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Θέση που επιβεβαίωσε εν συνεχεία και το ίδιο το Φόρεϊν Όφις με «διευκρινιστική ανακοίνωση», η οποία το μόνο που ξεκαθαρίζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο, είναι η απαράδεκτη πολιτική που ακολουθεί η Βρετανία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

-Αφετέρου δε, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το Λονδίνο διαμηνύει προς κύκλους της Ε.Ε. ότι έχει την αίσθηση ότι «η Άγκυρα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στο ζήτημα» της κυπριακής ΑΟΖ, σερβίροντας και υιοθετώντας την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και της ίδιας της Άγκυρας. 

Με άλλα λόγια, το Λονδίνο υιοθετεί και παπαγαλίζει την τουρκική επιχειρηματολογία. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε δημιουργεί την εντύπωση ότι διεκδικεί την πατρότητά της…  

Την ίδια ώρα, το βρετανικό ΥΠΕΞ φέρεται να έχει καθησυχάσει την Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι τα όποια μέτρα ενδέχεται να επιδιωχθούν, σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, δεν πρόκειται να αγγίξουν το τουρκικό κράτος.

Οι μεγάλοι μας… σύμμαχοι, αυτοί που απαγχόνιζαν 17χρονους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, καθώς φαίνεται, αποδεικνύουν ότι είναι πάντα στο… πλευρό μας… 

Κ.Π.