Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΓΙΑ ΤΟΥΣ… ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ

Απόσπασμα από το βιβλίο «Barbarossa, ως τις πύλες της Μόσχας», του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γ. Δημητρακόπουλου, για την Μάχη της Κρήτης:

«Την 20η Μαΐου άρχισε η μάχη της Κρήτης. Οι Γερμανοί έριξαν στην Κρήτη το εκλεκτό σώμα των αλεξιπτωτιστών τους, αλλά είχαν μεγάλες απώλειες, λόγω της ισχυρής αντιστάσεως που συνήντησαν. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός, ότι οι Βρετανοί εγνώριζαν τα πάντα με λεπτομέρειες για την γερμανική επίθεση στην Κρήτη, αφού είχαν κατορθώσει να σπάσουν τον κώδικα επικοινωνίας των Γερμανών, δεν ενίσχυσαν, όμως, την άμυνα του νησιού για να μην αντιληφθούν οι Γερμανοί ότι εγνώριζαν τα σχέδιά τους. Αναφέρει σχετικώς με την Κρήτη ο Γκαίμπελς:

«16 Ιουνίου 1941: Ο Φύρερ μού κάνει έναν απολογισμό της επιχείρησης στην Κρήτη. Η Κρήτη έπρεπε να κατακτηθεί, για να μη διαθέτουν οι Βρετανοί μια αεροπορική βάση κατά της Ιταλίας, καθώς οι Ιταλοί δεν είναι τόσο καρτερικοί όσο ο δικός μας λαός. Και ίσως στριμώξουμε τελικά και την Τουρκία, για να αποκτήσουμε καλύτερη πρόσβαση στην Αίγυπτο. Όπως και να έχει, τώρα κατέχουμε τη νήσο Κρήτη, και οι βαριές θυσίες μας δικαιώνονται. Αλλά, φυσικά, δεν μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό το επώδυνο πείραμα σε ό,τι αφορά την Αγγλία. Έξω από το παράθυρο, η βροχή δέρνει τα τζάμια. Τι φοβερός Ιούνιος ο φετινός!».

Παρεμπιπτόντως, ο Τσώρτσιλ εξυμνεί στο βιβλίο του τους… Γερμανούς αλεξιπτωτιστάς: «Το Γερμανικό Αεροπορικό Σώμα εκπροσωπούσε τη φλόγα του κινήματος της Χιτλερικής Νεολαίας και ήταν η θερμή ενσάρκωση του τευτονικού πνεύματος της εκδίκησης για την ήττα του 1918. Αυτοί οι γενναίοι, άριστα εκπαιδευμένοι και απόλυτα αφοσιωμένοι ναζιστές αλεξιπτωτιστές αντιπροσώπευαν την αφρόκρεμα της γερμανικής αρρενωπότητας. Ήταν αποφασισμένοι να θυσιάσουν τη ζωή τους στο βωμό της γερμανικής δόξας και της παγκόσμιας κυριαρχίας».