ΛΟΥΚΕΤΟ ΒΑΖΕΙ Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ “L’ HUMANITE” ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ… ΑΛΗΘΕΙΑ, Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ΠΩΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ;

Γράφει ο Αντίοχος

Αγωνιώδες κάλεσμα προς όλους τους παράγοντες του κατεστημένου της Γαλλίας, αριστερούς αλλά και ψοφοδεξιούς, απηύθυνε η διεύθυνση της ιστορικής κομμουνιστικής εφημερίδας της Γαλλίας «L’ Humanité», που εκδίδεται συνεχώς από το 1920 μέχρι σήμερα, ως όργανο του Κ.Κ. Γαλλίας, έχει κηρύξει στάση πληρωμών για τους περίπου διακόσιους εργαζομένους της και βρίσκεται στα πρόθυρα του λουκέτου.
Σύμφωνα πάντως με την βρετανική Guardian, οι ψοφοδεξιοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ που τους υποστηρίζουν, ανταποκρίνονται καλύτερα από τους εναπομείναντες αριστερούς και ενισχύουν με συνδρομές τα ταμεία της κομμουνιστοφυλλάδας. Ωστόσο, το θέμα είναι οι αναγνώστες, και οι κομμουνιστές που θα μπορούσαν να στηρίξουν την εφημερίδα ως αναγνώστες, είναι είδος προς εξαφάνιση στην Γαλλία. Όπου κάποτε υπήρχε ένα από τα πιο ισχυρά Κ.Κ. στην Ευρώπη, με ποσοστά που είχαν φτάσει και το 33%!

Γιατί άραγε δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τον «Ριζοσπάστη» στην Ελλάδα;

Για τρεις λόγους:

1ον) Διότι όταν ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε ανάλογη θέση, τα εγχώρια συντρόφια απέλυσαν –και μάλιστα χωρίς αποζημίωση- δεκάδες δημοσιογράφους, μειώνοντας κατά πολύ τα έξοδα.

2ον) Διότι ο «Ριζοσπάστης» διαφημίζει τα… «πάντα όλα», ακόμα κι όσα πάνε κόντρα στις υποτιθέμενες αρχές του (π.χ. τράπεζες, coca-cola – που πάει με όλα!, κ.τ.λ.), αρκεί να ρέει το χρήμα.

3ον) Διότι όταν η Μόσχα έστελνε «κόκκινα δολλάρια» στα Κ.Κ. της Ευρώπης, τα συντρόφια των άλλων χωρών τα έριχναν στην προπαγάνδα, ενώ τα εγχώρια συντρόφια τα… επένδυαν σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Έτσι, τώρα με τα υπερκέρδη αυτών των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, καλύπτουν τις όποιες ζημιές του «Ριζοσπάστη»!