ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Άρθρο στην εφημερίδα «Εμπρός»

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο κατά την έκθεση των στοιχείων που παρουσίασε σε πρόσφατο συνέδριο για την Καινοτομία στην Εκπαίδευση που έγινε στη Λάρισα.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο αποτελεί μια νόσο η οποία άρχισε να απασχολεί τους ειδικούς από το 2008 και πως με βάση μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε συνεργασία με εννέα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δυστυχώς είναι η δεύτερη χώρα μετά την Αγγλία σε εθισμό στο διαδίκτυο.
Αν και βρισκόμαστε σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και στη ζωή των πολιτών έχουν ενταχθεί όλο και περισσότερες συσκευές υψηλής τεχνολογίας, αλλά και «έξυπνες» εφαρμογές που εξυπηρετούν την καθημερινότητα μας, το διαδίκτυο φαίνεται πως αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρούς εθισμούς και ψυχικές διαταραχές.
Με βάση έρευνα που έγινε το 2014 περίπου ένας στους δέκα φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αδυναμία στις ακαδημαϊκές του επιδόσεις, ενώ το ποσοστό στα υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στο 7%.
Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαταραχής Εθισμού, ψυχίατρος δρ. Γιώργος Φλώρος, και αφορά την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behavior τον Νοέμβριο του 2018 τα ποσοστά των συμπτωμάτων εθισμού τυπικά κυμαίνονταν περί το 25% πανευρωπαϊκά και στο 37,7% στους Έλληνες χρήστες.
Το προφίλ του εθισμένου ατόμου στο διαδίκτυο σχετίζεται με εκείνο το παιδί ή τον έφηβο που κάνει έντονη και πολύωρη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε καθημερινή βάση για ψυχαγωγικούς λόγους και εντοπίζονται τα συμπτώματα όπως: η κατάθλιψη, η έλλειψη άλλων ενδιαφερόντων, η δυσθυμία, η ελλειμματική προσοχή με υπερκινητικότητα αλλά και η δυσκολία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον.
Πρέπει να καταλάβουμε πως στην αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του ηλεκτρονικού παιχνιδιού ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενεργοποιείται το κύκλωμα της άμεσης ανταμοιβής. Αυτές είναι οι επιρροές που έχει στον εγκέφαλο η ιδιαίτερη χρήση του διαδικτύου. Ένα «like» στο Facebook, ένα καλό ή ένα κακό σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μια επιτυχία στο ηλεκτρονικό παιχνίδι «ανεβάζουν» ή «κατεβάζουν» την ντοπαμίνη (ορμόνη της χαράς) από τον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου και έτσι δουλεύει το μοντέλο της άμεσης ανταμοιβής.
Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις εθισμού εντοπίζονται στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, ενώ από το 2011 υπάρχουν μελέτες αλλά και νευροαπεικονιστικές έρευνες που δείχνουν αλλαγές σε ποσοστά μεταβολισμού της γλυκόζης σε σχέση με τα εθισμένα άτομα, τα φυσιολογικά άτομα παρατηρήθηκε διαφορά στις εγκεφαλικές δομές.
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα εθισμού στα παιδιά και τους εφήβους.
Πρόληψη σημαίνει ότι μπαίνουν όρια στη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κατά τη διάρκεια της συνολικής ψυχαγωγίας του παιδιού. Ο δε εθισμός στο διαδίκτυο εντοπίζεται εύκολα από τους γονείς, καθώς μπορούν να διαπιστώσουν εάν το παιδί τους χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το διαδίκτυο και εγκαταλείπει άλλα αγαπημένα χόμπι και ενδιαφέροντα.
Η μέθοδος αντιμετώπισης του εθισμού στα παιδιά και στους εφήβους είναι πως οι γονείς που έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο και να γίνει αξιολόγηση του περιστατικού ώστε να αξιολογηθεί εάν πρόκειται για μια απλή περίπτωση εθισμού, για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας του παιδιού αλλά και ψυχοεκπαίδευσης των γονέων.

ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΕΡΤΟΣ
Οδοντίατρος – Στοματικός
και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός