ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ: ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ!

Εκτενείς αναφορές, σε πανηγυρικούς τόνους, έκαναν τα κατεστημένα διεθνή ΜΜΕ, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους 153 προδότες των Αθηνών. Και βέβαια, δεν παρέλειψαν να υμνήσουν τον αρχιπροδότη Τσίπρα, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην προδοσία.

Πάρτε μια ενδεικτική γεύση:

Washington Post:

«Με την αλλαγή της ονομασίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία, μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων. Το αποτέλεσμα της Παρασκευής χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τους φιλοευρωπαίους ως μια σπάνια νίκη για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει την εξάπλωση του εθνικισμού και το χάος της αναμενόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ».
Bloomberg:

«Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα, επαναβεβαιώνοντας τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, εξασφαλίζοντας 153 ψήφους για την επονομαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο».
New York Times:

«Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση. Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Süddeutsche Zeitung:

«Η συμφωνία αποσκοπεί στη διευθέτηση διαφωνίας δεκαετιών ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλέξη, Ζόραν, μπράβο!»
Handelsblatt:

«Η συμφωνία με τη Μακεδονία για την ονομασία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα. Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται καλλιτέχνης της πολιτικής επιβίωσης. Ο Τσίπρας μπορεί να τρίβει τα χέρια του…».
Νeue Zürcher Zeitung:

«Το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατάφερε να σφυρηλατήσει αυτόν τον συμβιβασμό είναι σχεδόν ειρωνικό. Το πρώην «τρομερό παιδί» που είχε γίνει συνώνυμο του λαϊκισμού κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν ρεαλιστή. Μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την αλλαγή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε ένα αξιόπιστο εταίρο. Μακροπρόθεσμα οι προοπτικές του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι κακές. Σε κάθε περίπτωση ως εγγυητής του ρεαλισμού και της μετριοπάθειας, θα εξακολουθήσει να είναι ένας σημαντικός πολιτικός παράγοντας στο μέλλον».