ΚΚΕ: ΟΧΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ… ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες, στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου, το θέμα της διοργάνωσης επετειακών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από τις σφαγές της Χίου.

Με τις επετειακές εκδηλώσεις διαφώνησε -όπως ήταν αναμενόμενο!- ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της κουκουέδικης Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος έκανε μια σκοπίμως νεφελώδη τοποθέτηση, για να δικαιολογήσει την άρνησή του.

Ιδού ένα μικρό δείγμα της ακαταλαβίστικης τοποθέτησης του αρχικουκουέ της Χίου: «Μπροστά μας έχουμε ένα ιστορικό ζήτημα που αφορά στη Σφαγή της Χίου. Επομένως  όταν μιλάμε για ιστορικά ζητήματα, θα πρέπει να βλέπεις τις πλευρές εκείνες που, πρώτον στοιχειοθετούν το γεγονός της τραγωδίας και δεύτερο πρέπει να δεις τις κινητήριες δυνάμεις που συνέβαλαν σ’ αυτό το γεγονός… Μ’ αυτήν λοιπόν την έννοια, καταλαβαίνετε, ότι κατά την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν μπορεί «αβρόχοις ποσί» να πλησιάσουμε τέτοια ζητήματα. Και από αυτή την άποψη θεωρούμε  ότι εισηγητικά προσεγγίζεται μια σκέψη. Δεν προσεγγίζονται ούτε  οι μεθοδολογικοί σκοποί ούτε το κύριο φιλοσοφικό περιεχόμενο που θέλουμε να βγάλουμε από αυτήν τη δράση. Για μας είναι βασικό, λοιπόν και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει αυτή η συγκεκριμένη αναφορά, που είναι ιστορικό, φιλοσοφικό, πολιτικό, ταξικό. Γιατί αυτές τις πλευρές έχει κάθε επανάσταση (ταξικές, κοινωνικές, εθνικές)…».

Γιατί διαφωνούν οι κουκουέδες με τις επετειακές εκδηλώσεις και πρότειναν αντ’ αυτών την πραγματοποίηση… επιστημονικού συνεδρίου; Διότι, οι «μια φορά προδότες-για πάντα προδότες» πιστεύουν –και δικαίως!- ότι τέτοιες εκδηλώσεις καλλιεργούν αυτό που φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι: πατριωτικό κλίμα στον λαό!