ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ!

Άρθρο στην εφημερίδα «Εμπρός»

Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 κάθε ειδικός ιατρός είχε ένα πλαφόν στο κόστος των φαρμάκων που συνταγογραφούσε. Το πλαφόν αυτό προέκυπτε από τον μέσο όρο του κόστους των φαρμάκων ανά μήνα, που οι άλλοι ιατροί της ειδικότητάς του στην ίδια υγειονομική περιφέρεια συνταγογραφούσαν. Αν κάποιος ξεπερνούσε αυτό το όριο κατά το 2018 για 3 συνεχόμενους μήνες  έπρεπε να απολογηθεί γραπτώς για αυτή την στάση. Πράγματα απαράδεκτα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο κος Πολάκης αυθαίρετα κατέβασε το όριο αυτό από 25% έως 33%. Οι προηγούμενες τιμές έβγαιναν από τον μέσο όρο της συνταγογράφησης του συνόλου των ιατρών της ίδιας ειδικότητας στην υγειονομική περιφέρεια. Πως είναι δυνατόν να μειωθεί  αυτό το ποσό στο 1/3;
Αυτό λοιπόν το κούρεμα της φαρμακευτικής δαπάνης έφερε σε δύσκολη θέση τους ιατρούς που οφείλουν να διατηρούν τις αγωγές των  ασθενών τους εφόσον αυτές πάνε καλά. Οι ιατροί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους δεν αλλάζουν τις φαρμακευτικές θεραπείες, έτσι ξεπερνούν τα όνειρα και  ο ΕΟΠΥΥ καθαρά φασιστικά επιβάλει πρόστιμα από 150 έως 1500 ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά είναι πέρα για πέρα άδικα αφού αφορούν στη πλειοψηφία τους συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων άλλων ειδικοτήτων ευτελούς αξίας. Στην πραγματικότητα επιβάλλονται πρόστιμα σε συναδέλφους οι οποίοι εξυπηρέτησαν ασθενείς λόγω έλλειψης ιατρών ανάλογων ειδικοτήτων».
Οι ιατροί του Ελληνισμού δηλώνουν μάλιστα ότι ήταν πάντα αντίθετοι με κάθε είδους παρατυπίες και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ιατρών εκείνων που με άνομο τρόπο χειραγωγούν την προκλητική συνταγογράφηση. Ωστόσο σημειώνει ότι «αυτό που συμβαίνει με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων στους συναδέλφους είναι άδικο. Πρότασή μας είναι η σύσταση μιας από κοινού επιτροπής με τον ΕΟΠΥΥ και η διερεύνηση όλων των περιπτώσεων από την αρχή».

Π. Κελεπούρης
Ειδικός καρδιολόγος