Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΟΥ

 

Γράφει ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Οι παλιοί μύθοι της αριστεράς ξέφτισαν (από την πολύ χρήση…), οπότε υπάρχει πλέον ανάγκη για νέους. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, οι αμερικανοκομμουνιστές – λακέδες των διεθνών τοκογλύφων, εφηύραν… απελευθέρωση από τους εαμοβουλγάρους της Θεσσαλονίκης το 1944 και αποφάσισαν να τη… γιορτάσουν! Ιδού τα μασκαραλίκια τους: 

«Κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών έγινε το πρωί στην αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν την πόλη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου 1944

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως «μεγάλη μέρα απολύτρωσης της Θεσσαλονίκης από την πανούκλα του ναζισμού» και υπογράμμισε: «ξεθάψαμε στην κυριολεξία αυτή την λαμπρή μέρα από τα αζήτητα της ιστορίας«…».

Όπως βλέπετε, μόνοι τους ομολογούν ότι… ξέθαψαν (εφηύραν!) την δήθεν απελευθέρωση της πόλης από τους βουλγαροντυμένους κατσαπλιάδες, για την οποία μιλούν μόνο τα τελευταία χρόνια…

Από κει και πέρα, υπάρχει και η πραγματικότητα. Όχι μόνο δεν απελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη οι εαμοβούλγαροι, αλλά είχαν συνάψει και προδοτική συμφωνία με τους Γερμανούς, στην οποία εγγυώντο ότι ο ΕΛΑΣ θα έμπαινε στην πόλη μόνον μόλις θα είχε φύγει και ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης (όπως κι έγινε!) και πως δεν θα τους εμποδίσουν τους Γερμανούς κατά την αναχώρησή τους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αντιλαϊκές» και «προδοτικές» ομάδες που τυχόν θα τους χτυπούσαν!

Και ιδού η απόδειξη της προδοσίας τους:   

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΝ

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, πρώτον Καπετάν Κίτσος, διοικητής 2ου Τάγματος 31ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος της ομάδος Μεραρχιών Μακεδονίας, με εξουσιοδότηση του Μεράρχου της ΧΙης Μεραρχίας Λασάνη και δεύτερον ο Ταγματάρχης Έριχ Φένσκε, διοικητής της Μονάδος 31756, ως εκπρόσωπος των ενόπλων Γερμανικών δυνάμεων της στρατιάς Αιγαίου, συνελθόντες σήμερον την 1ην Σεπτεμβρίου 1944 στο χωρίον Λειβάδι περιφερείας Θεσσαλονίκης συνεφωνήσαμεν τα παρακάτω :
1ον) Ο ΕΛΑΣ αναλαμβάνει την υποχρέωσιν να μην εμποδίση την υποχώρησιν του Γερμανικού Στρατού στην περιοχή της ομάδος Μεραρχιών Μακεδονίας, μπαίνοντας σε κάθε εκκενούμενο τμήμα, μετά την αναχώρησι και του τελευταίου Γερμανού στρατιώτου.
2ον) Παράλληλα η Γερμανική Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκησι Μακεδονίας – Αιγαίου, υποχρεούται να διατάξη την αποχώρησιν των Ταγμάτων Ασφαλείας από την πόλιν Θεσσαλονίκης, την οποίαν και θα παραδώση στον εφεδρικόν ΕΛΑΣ και την πολιτικήν οργάνωσιν του ΕΑΜ, σύμφωνα με λεπτομερειακό σχέδιο που τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα καθορίσουν.
3ον) Ο ΕΛΑΣ εγγυάται την ζωήν των Γερμανών στρατιωτών που προσεχώρησαν ή θα προσχωρήσουν εις τας τάξεις του, φθάνει να υποσχεθούν ότι θα πολεμήσουν στο πλευρό του εναντίον σε οποιονδήποτε εχθρόν του λαϊκού στρατού.
4ον) Ο ΕΛΑΣ δεν φέρει καμμία ευθύνην αν αντιλαϊκαί και προδοτικαί ομάδες επιτεθούν κατά των Γερμανικών δυνάμεων.
5ον) H Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α. θα παραχωρήση εις τον ΕΛΑΣ βαρύ οπλισμόν και ανάλογον πολεμικόν υλικόν, διά την εξουδετέρωσιν των παραπάνω ομάδων.
6ον) Ο ΕΛΑΣ με τους όρους αυτούς και με την συνεργασίαν των Βουλγαρικών και Αλβανικών παρτιζανικών τμημάτων, αναλαμβάνει της καταπολέμησιν των αντιλαϊκών παρτιζανικών ομάδων. Το σύμφωνον αυτό γράφηκε σε δύο, το ένα στην ελληνική και το παρέλαβε ο ταγματάρχης Έριχ Φένσκε και το δεύτερο στη γερμανική και το παρέλαβε ο Καπετάν Κίτσος.

Λειβάδι 1 Σεπτεμβρίου 1944

Ο αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ                             Διά την Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α
Καπετάν Κίτσος                                                                 Έριχ Φένσκε