ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ -ΝΕΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Άρθρο στην εφημερίδα «Εμπρός»

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας στην απέλπιδα προσπάθειά της να αυξήσει το πλεόνασμα εις βάρος της υγείας των πολιτών, προσπαθεί να μειώσει κι άλλο την ήδη χαμηλή δαπάνη για αγορά φαρμάκων. Όπως πάντα υπεύθυνοι για την αποτυχία της είναι οι ιατροί που υπερσυνταγογραφούν. Έθεσε λοιπόν ανώτατο όριο φαρμακευτικής δαπάνης που καθορίζεται από τον μέσο όρο κόστους των φαρμάκων που παίρνουν όλοι οι ασθενείς που συνταγογραφεί ο ιατρός. Στην συνέχεια ο μέσος όρος υπολογιζόταν στον νομό που ασκεί την δραστηριότητα ο ιατρός και ανάμεσα στους ασθενείς όλων των ιατρών της ίδιας ειδικότητας. Κάθε μήνα το ποσό αυτό μεταβαλλόταν αναλόγως της δαπάνης. Π.χ. για καρδιολόγο του νομού Αττικής το ποσό μέσης συνταγογράφησης ξεκίνησε  στα 48 ευρώ για να πέσει στα 32 μετά από μήνες και να ανέλθει πάλι στα 38.

Το παράδοξο είναι ότι η δαπάνη αλλάζει συνεχώς ανά περιοχή, παρόλο που τα φάρμακα κοστίζουν το  ίδιο  σε όλη την χώρα. Δεν μπορεί ένας παθολόγος στην Καλαμάτα να έχει άλλα όρια από έναν στην Καρδίτσα. Μιλάμε για τον μέσο όρο όποιος οφείλει να είναι παρόμοιος σε κάθε περιοχή.

Τον Περασμένο Σεπτέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Πολάκης αυθαίρετα αυτά τα ποσά τα μείωσε. Π.Χ. για τους καρδιολόγους της Αττικής από τα 38 περίπου ευρώ τα πήγε σε 28,73. Γιατί και με ποια κριτήρια; Τα 38 ευρώ  υπολογίστηκαν από το μέσο κόστος  των φαρμάκων των καρδιολογικών ασθενών στην Αττικής. Πως κύριε υπουργέ μειώνεις κατά 1/3 αυτό το ποσό, ενώ δεν έχει μειωθεί το αντίστοιχο κόστος πώλησής των στα φαρμακεία; Και τι θα γίνει με έναν ιατρό που θα βρεθεί να συνταγογραφεί με μέσο κόστος μεγαλύτερο των 28 ευρώ; Θα μειώσει τα φάρμακα που συνταγογραφεί σε ένα καρδιολογικό ασθενή, που λαμβάνει αγωγή ειδική για την καρδιοπάθεια του;  Θα του συνταγογραφήσει λιγότερα σκευάσματα; Και τι θα κάνει ο ασθενής; Θα πρέπει τα σκευάσματα που δεν μπορεί να τα συνταγογραφήσει ο καρδιολόγος να πάει σε άλλο ιατρό, μάλλον παθολόγο για να λάβει και άλλη συμπληρωματική συνταγή. Αν και εφόσον ο παθολόγος δεν έχει ξεπεράσει το πλαφόν του.

Παράλληλα αναγκάζουν όλους τους ασθενείς να πηγαίνουν μόνο σε έναν ιατρό γενικό ή Παθολόγο, τον οικογενειακό τους για συνταγογράφηση και των ειδικών αγωγών. Οπότε ένας καρδιολογικός ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία και υπερτροφία προστάτη θα λαμβάνει αγωγή για όλα τα ειδικά του νοσήματα από τον οικογενειακό. Εύλογο είναι ο μέσος όρος της συνταγογράφησης του οικογενειακού να είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω συνταγογράφησης για πολλά προβλήματα υγείας. Ε, ο τρομερός υπουργός μείωσε κατά 25% τα όρια συνταγογράφησης και των οικογενειακών ιατρών. Και που θα αποτανθεί ο κακόμοιρος ασθενής όταν δεν θα μπορεί ο οικογενειακός να του συνταγογραφήσει; Σε ειδικό πάλι; Αλλά  σύμφωνα με την νέα ΠΦΥ δεν θα έχει πρόσβαση με τον ΕΟΠΥΥ σε ειδικό ιατρό. Πράγμα που σημαίνει οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία.

Το τραγικότερο είναι ότι οι οικογενειακοί θα παρακολουθούν και θα έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν εργαστηριακές εξετάσεις για την παρακολούθηση της πορείας του καρκίνου, εφόσον σε αυτούς θα απευθύνονται μόνο, οι καρκινοπαθείς. Πως όμως θα συνταγογραφούν τα πάρα πολύ ακριβότερα σκευάσματα; Αυτά είναι  κατά εκατοντάδες έως χιλιάδες ευρώ πιο ακριβά από τον μέσο όρο των λοιπών σκευασμάτων.

Δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν και τα προβλήματα στην πορεία θα είναι τεράστια. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θυσιάζονται στον βωμό της διατήρησης υψηλών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Π. Κελεπούρης

Ειδικός καρδιολόγος