ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΟΣΜΑΣ: Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ, ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ!

Συνέντευξη στην γερμανική Deutsche Welle έδωσε ο Αλέξανδρος Γιοσμάς, γιος του εθνικού αγωνιστή Ξενοφώντος Γιοσμά, που ήταν μεταξύ αυτών που έσωσαν την Ελλάδα από τον κομμουνισμό, κρατώντας την Μακεδονία μας στον εθνικό κορμό.

Αντικρούοντας τις ελεεινές κατηγορίες περί «δωσιλογισμού», των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων τους για τον πατέρα του, ο Αλέξανδρος Γιοσμάς είπε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Ο πατέρας μου έμαθε στη Γερμανία ότι καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον από το δικαστήριο των δωσιλόγων και σηκώνεται να γυρίσει. Εσείς θα γυρνούσατε; Ο Ξενοφών Γιοσμάς δεν ήταν φυγάς και ενώ ήταν διατεθειμένος να καθίσει οικογενειακώς στην Γερμανία επέστρεψε. Για αυτό είμαι υπερήφανος για τον πατέρα μου. Γιατί δεν τον σκότωσαν αφού ήταν δωσίλογος;

Ευτυχώς που πολέμησε ο Γιοσμάς τα κομμούνια, διαφορετικά θα ήμασταν στο Σύμφωνο Βαρσοβίας από το 1944. Οι εθνικιστές εδώ πολέμησαν τα κομμούνια που σφάζανε ελληνικό λαό… Ο πατέρας μου ήταν οπλαρχηγός της Εθνικής Αντιστάσεως, τελεία και παύλα. Αν δεν ήταν ο πατέρας μου και κάποιοι άλλοι πατεράδες… Με το όνομα Παρμενίων έδρασε ο πατέρας μου και τους άλλαξε τα φώτα. Αν δεν ήταν ο Πούλος, ο Τσολάκογλου και όλοι αυτοί θα ήμασταν στο Σύμφωνο Βαρσοβίας μέχρι το 1989 που έπεσε το ανατολικό Μπλοκ».