ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ: ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΗΘΙΚΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ!

Πολύ κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τα μυστικά κονδύλια – αν και ο κομμουνιστής Βούτσης το ξέκοψε εχθές, ότι ποτέ δεν πρόκειται να γίνουν… φανερά.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, γι’ αυτά…

Τα μυστικά κονδύλια μοιράζονται μεταξύ τριών υπουργείων, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης και –υποτίθεται!- πως προορίζονται για διάφορα «λαδώματα», ώστε να  προωθούνται υποθέσεις εθνικού συμφέροντος.

Για πόσα λεφτά μιλάμε; Το υπουργείο Εσωτερικών απορροφά 18,5 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσό να καταλήγει σε τσέπες πρακτόρων και πληροφοριοδοτών της Αστυνομίας. Αυτό επισήμως. Ανεπισήμως, είναι κοινό μυστικό, ότι από τα λεφτά αυτά χρυσοπληρώνεται το κομμουνιστικό τσογλαναριό των Εξαρχείων!

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει χρήση του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, για «την προώθηση εθνικών θεμάτων στο εξωτερικό», ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμύνης του ποσού των 7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο υπουργείο έχει τη λογιστική ευθύνη για τις δαπάνες μυστικών κονδυλίων της ΕΥΠ. Οι «κακές γλώσσες», λένε πως από τα μυστικά κονδύλια των δύο αυτών υπουργείων, ταΐζονται δημοσιογράφοι, συγκροτήματα τύπου και διάφοροι ημέτεροι, «κολλητοί» των υπουργών!

Εις ότι αφορά τώρα τα παραστατικά, η κατάσταση είναι σκοπίμως ανεξέλεγκτη. Ο υπουργός που αποφασίζει την εκταμίευση ενός κονδυλίου δεν είναι υποχρεωμένος να εκδώσει λεπτομερές παραστατικό. Μπορεί να γράψει ως αιτιολογία κάτι γενικό κι αόριστο, όπως π.χ. «προβολή της χώρας στο εξωτερικό». Τα δε «παραστατικά», καταστρέφονται εντός του έτους!

Εις ό,τι αφορά αυτά που ισχυρίστηκε ο Κοτζιάς, ότι τα μυστικά κονδύλια του –πρώην- υπουργείου του ελέγχονται από τη βουλή, είναι πολύ σχετικό, καθώς υπάρχουν –σκοπίμως!- «παραθυράκια», για να παρακάμπτεται ο έλεγχος. Όπως και στην περίπτωση των δημοσίων έργων, όπου για ποσά μέχρι 45.000 ευρώ γίνεται απευθείας ανάθεση του έργου και ο ίδιος ημέτερος εργολάβος «σπάζει» τα έργα και τσεπώνει πολλά «45άρια», έτσι και στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν τα… «25άρια»!

Δηλαδή, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος γίνεται για ποσά άνω των 25.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την διετία 2015-2016 των υπουργείων των Κοτζιά και Καμμένου, το συνολικό ποσό που διαχειρίστηκαν είναι 53,5 εκατ. ευρώ για τα μυστικά κονδύλια!

Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολλά τα λεφτά (Άρη) και –υπό τις παρούσες συνθήκες που έχει διαμορφώσει το δήθεν «συνταγματικό» (κλεπτοκρατικό!) τόξο- δεν μπορεί να βρεθεί άκρη!