2014: ΟΤΑΝ Ο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΑΡΕΔΙΔΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ!

Γράφει ο Αντίοχος

Τη… στολή του Μακεδονομάχου φόρεσε ο Αντωνάκης Σαμαράς, σε ομιλία του στην Καβάλα:

«Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας. Εγώ υποστήριζα πάντα ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας…».

Κατ’ αρχάς, παρατηρούμε ότι μιλάει για τον εαυτό του κι όχι για το κόμμα στο οποίο ανήκει. Προφανώς, γιατί αν έλεγε πως «η ΝΔ υποστήριζε πάντα ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας», θα γελούσαν ακόμα και οι… καρέκλες στις οποίες κάθονταν αυτοί που παρακολουθούσαν την ομιλία του!

Κατά πόσο ισχύει αυτό που λέει για τον εαυτό του;

Να μη γυρίσουμε δεκαετίες και εικοσαετίες πίσω στο χρόνο, αλλά λίγα μόνο χρόνια πριν… Κι όχι σε περιόδους που ο Σαμαράς ήταν ευρωβουλευτής ή βουλευτής-υπουργός (και μπορεί να πει ότι διαφωνούσε με την θέση της ΝΔ…), αλλά στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας και είχε την πλήρη ευθύνη για τα όλα τα ζητήματα της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την ευθύνη για την κυβερνητική θέση στο μέγα θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η θέση αυτή εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην ομιλία του στην 69η Σύνοδο του ΟΗΕ. Ιδού ποια ήταν:

Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα σέβεται πλήρως τη διαδικασία που κατευθύνεται από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, Μάθιου Νίμιτς, και πάντα συμμετέχει εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα. Περιμένουμε αντίστοιχα στάδια και από την άλλη πλευρά. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία, για όλες τις χρήσεις και σκοπούς – erga omnes”.

Βέβαια, ήτανε τυχερός ο Σαμαράς, γιατί ο τότε Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, δεν δεχόταν τίποτα λιγότερο από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κι έτσι δεν προχώρησε η προδοσία. Αλλά, πάει πολύ να μας το παίζει τώρα και «Μακεδονομάχος»!