«ΠΟΥΡΚΟΥΑΣ» Ο «ΗΡΩΑΣ» ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΡΙΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ «ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40!

Γράφει ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Αυτές τις μέρες, παρουσιάζεται από το «Ίδρυμα της βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», μια έκθεση προς τιμήν του κομμουνιστή Πλουμπίδη, την οποία εγκαινίασαν οι σύντροφοι Τσίπρας και Κουτσούμπας.

Η έκθεση γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα, που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου του 1944.

Σε χθεσινό άρθρο μας περί του Πλουμπίδη, αναφερθήκαμε στην εκτέλεσή του, από το μεταπολεμικό κράτος, την ίδια ώρα που το ΚΚΕ τον χαρακτήριζε «χαφιέ» και «πράκτορα της ασφάλειας», υποστήριζε δε πως δεν εκτελέστηκε, αλλά «φυγαδεύτηκε στην Αμερική, για να ξεκοκαλίσει τα αργύρια της προδοσίας του».

Υπάρχουν, όμως και τα προηγούμενα…

Ο Πλουμπίδης, ήταν ασύλληπτο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ και μαζί με τους επίσης ασύλληπτους Κτιστάκη και Παπαγιάννη αποτελούσαν την «γνήσια» (την μη καθοδηγούμενη από την Ασφάλεια και τον Κ. Μανιαδάκη) διοίκηση του ΚΚΕ.

Συμμορφούμενοι δε με την γραμμή της Μόσχας, που απέρρεε από το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, έριξαν τον Νοέμβριο του 1940 το πουρκουάδικο σύνθημα «Πόλεμος στον πόλεμο», σαμποτάροντας τον εθνικό αγώνα.  

Μάλιστα, τον Μάρτιο του 1941, μόλις έναν μήνα πριν από την γερμανική επίθεση, ο πουρκουάς Πλουμπίδης έγραψε στον παράνομο «Ριζοσπάστη» σχετικά με την περιβόητη πρώτη επιστολή του φυλακισμένου αρχηγού του ΚΚΕ, Ζαχαριάδη, με την οποία καλούσε σε πατριωτική πανστρατιά υπό την κυβέρνηση Μεταξά (μόνο που δεν την είχε γράψει ο Ζαχαριάδης, αλλά ο… Μανιαδάκης):   

«Ιδιαίτερα, με το δημοσιευμένο στις φυλλάδες του Μεταξά της 2 Νοέμβρη πλαστό γράμμα του μεγάλου μας αρχηγού συν. Ζαχαριάδη, παράσυρε στην αυτοκτονία τον λαό» (πηγή: «ΚΚΕ- Επίσημα Κείμενα», τόμος Ε΄, σελ. 36-37)!

(ΥΓ): «Πουρκουάδες», λέγονταν οι Γάλλοι κομμουνιστές, οι οποίοι είχαν ρίξει το σύνθημα «pourquois?» («γιατί;», εννοώντας «γιατί να πολεμήσουμε;), όταν η Γαλλία δέχθηκε την γερμανική επίθεση, την εποχή που ίσχυε το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Με τον ίδιο χαρακτηρισμό περιγράφονται και οι κομμουνιστές άλλων χωρών, που τήρησαν παρόμοια στάση.