ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Άρθρο στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Eντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Γαβρόγλου να κάνει δραματικές αλλαγές στα Λύκεια της Χώρας, μειώνοντας τα μαθήματα κλασσικής Παιδείας. Συγκεκριμένα, η κλασσική Παιδεία υποβαθμίζεται άμεσα στους δύο βασικούς πυλώνες της, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά και μάλιστα χωρίς κανέναν ουσιαστικό διάλογο με τα Πανεπιστήμια και τους ειδικούς επιστημονικούς φορείς.
Μετά την μείωση της διδασκαλίας κειμένων από το πρωτότυπο στο Λύκειο ακολούθησε η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου και την υποβάθμισή της στην εξέταση του αδίδακτου κείμενου. Τώρα το Υπουργείο Παιδείας καταργεί και τον άλλο βασικό άξονα της Κλασικής Γραμματείας, την Λατινική Γλώσσα και Λογοτεχνία και την αντικαθιστά με το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες φιλολόγων αλλά και της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, οι οποίοι ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, τα Λατινικά έχουν ουσιαστική αξία διδασκαλίας καθώς η ορολογία των φυσικών, ιατρικών και γενικά όλων των θετικών επιστημών βασίζεται κυρίως σε αυτά, ενώ η ανθρωπιστική παιδεία που προσφέρουν συμβάλλει ουσιαστικά στην ολόπλευρη πνευματική καλλιέργεια των πολιτών. Επιπροσθέτως, τα Λατινικά έχουν τροφοδοτήσει με απαράμιλλη γλωσσική αρτιότητα το Ρωμαϊκό Δίκαιο, που συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης Νομικής Επιστήμης.
Με την γνώση της Λατινικής μπορεί κανείς να καταλάβει την ουσιαστική σχέση μεταξύ των Λατινικών και των Ελληνικών στην δομή, στην μορφολογία και στο λεξιλόγιο. Εξάλλου, η Ελληνική γλώσσα, κατά τον Μεσαίωνα, διαδόθηκε στην Δύση μέσω της Λατινικής, με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες να έχουν ως βάση την Λατινική και να χαρακτηριστούν από τον σύγχρονο γλωσσολόγο F.R. Adrados ως «κρυπτοελληνικές».
Η δικαιολογία που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την κατάργηση των Λατινικών είναι η αποστήθιση, τρόπος που φυσικά μπορεί να διορθωθεί, αφού δεν αποτελεί επ’ ουδενί εγγύηση της πνευματικής και πολιτισμικής ανάπτυξης του Έλληνα μαθητή, αλλά αντίθετα τον περιορίζει και μειώνει την ικανότητα μελέτης μεγάλων κλασσικών κειμένων στα Λατινικά που αναδεικνύουν τις μορφωτικές αξίες του ρωμαϊκού πολιτισμού.
Μια ακόμη τραγική αλλαγή του υπουργείου Παιδείας αφορά την αλλαγή βαθμολόγησης της εξέτασης του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, η οποία συνίσταται στην κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου και στην υπομοριοδότηση (με 10 μόλις μόρια, αντί των 20 που ισχύουν) του αδίδακτου από το οποίο ο υποψήφιος θα καλείται πλέον να μεταφράσει έως έξι (6) μόνον σειρές.
Αυτές οι καίριες αλλαγές στρέφονται καταφανώς εναντίον της πνευματικής άσκησης των μαθητών και της μείωσης των γλωσσικών ικανοτήτων τους στην αρχαιοελληνική αλλά και στην νεοελληνική γλώσσα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική Ιστορία και την δημιουργία του Δυτικού πολιτισμού.
Μετά τις διαμαρτυρίες μεγάλης μερίδας φιλολόγων ο Γαβρόγλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα Λατινικά να διδάσκονται στην Α’ ή στην Β’ Λυκείου, αλλά να εξαφανιστούν παντελώς από την Γ’ Λυκείου και φυσικά να μην εξετάζονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Η προσπάθεια κατάργησης της Κλασσικής Παιδείας είναι εμφανής και για μας αποτελεί ένα σκοτεινό στόχο της Αριστερής κυβέρνησης ώστε το ελληνικό σχολείο να χάσει την ελληνική του ταυτότητα, παράδοση και Ιστορία και να μετατραπεί σε ένα κέντρο γενικής εκπαίδευσης πολυπολιτισμού και «πολιτικής ορθότητας».

Μαριλένα Κατσινοπούλου