ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Ή ΤΟΝ ΜΑΙΟ;

Γράφει ο Αντίοχος

Τρεις ώρες και δέκα λεπτά κράτησε η συνέντευξη τύπου του mister Tsipra στην ΔΕΘ και αναλώθηκε στις αναμενόμενες ψεύτικες υποσχέσεις και στην αποθέωση των υπερατλαντικών αφεντικών.

Έβγαλε όμως και μια είδηση! Για πρώτη φορά, το ανδρείκελο των Αμερικανών άφησε –και μάλιστα με πολύ ξεκάθαρο τρόπο- ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνησή του να μην εξαντλήσει την τετραετία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019. Αυτό θα επιδιώξω ότι έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να συμβεί γιατί η χώρα και η οικονομία πάνε καλά. Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε, από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες…».

Επιπλέον, είπε πως ο κρίσιμος μήνας για το μέλλον της συγκυβέρνησης θα είναι ο Φεβρουάριος, όπου θα έρθει στη βουλή η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών – υπενθυμίζω πως μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, θα ακολουθήσει η συνταγματική αναθεώρηση:

«Το Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο για το τί θα κάνουμε… Ο Πάνος Καμμένος δε θα θέσει σε διακινδύνευση την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».

Εδώ, όπως βλέπουμε, προεξοφλεί την στάση του Καμμένου, ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση εξαιτίας του Μακεδονικού. Αλλά…

Ποιες επιλογές έχει η συγκυβέρνηση; Κατ’ αρχάς, δεν μπορεί να κάνει εκλογές πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών (δηλαδή πριν από τον Φεβρουάριο), γιατί οι Τσιπροκαμμένοι έχουν δεσμευτεί ενώπιον Αμερικανών και Γερμανών να βγάλουν αυτοί «το φίδι από την τρύπα» και να μην φορτώσουν το μακεδονικό στον Κούλη. Από την άλλη, εκλογές μετά τον Μάιο του 2019 (δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές-περιφερειακές) αποκλείονται! Για τον απλούστατο λόγο, ότι αν συντριβούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις εκλογές αυτές (που είναι και το πιθανότερο, καθώς παραδοσιακά στις ευρωεκλογές πέφτουν χαμηλά τα ποσοστά των κομμάτων εξουσίας και ενισχύονται τα μικρότερα κόμματα…), τους παίρνει κατηφόρα χωρίς σταματημό και οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς βέβαιη συντριβή στις βουλευτικές του φθινοπώρου.

Οπότε, οι λύσεις είναι δύο: ή τετραπλές εκλογές τον Μάιο ή βουλευτικές λίγο νωρίτερα – τον Μάρτιο, ας πούμε. Γιατί και πως τον Μάρτιο; Ο μόνος τρόπος να υπάρξει έστω και μια ελπίδα πολιτικής επιβίωσης του Καμμένου, είναι να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή το μακεδονικό, εφόσον βεβαίως κυρωθεί από τη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, με την ψήφο άλλων «προθύμων». Η ψήφος των «προθύμων» είναι ήδη εξασφαλισμένη! Προσωπικά, λοιπόν, πιστεύω ότι Τσίπρας, Καμμένος και Παυλόπουλος, θα συμφωνήσουν (αν δεν έχουν συμφωνήσει ήδη…) σε μια θεατρική αποχώρηση του Καμμένου και εικονική ανατροπή της κυβέρνησης, πάντα με την άδεια –αν όχι και με την υπόδειξη- των υπερατλαντικών αφεντικών, που καίγονται περισσότερο απ’ όλους για την διάσωση του Καμμένου τους!

Συμπερασματικά, προβλέπω εκλογές τον Μάρτιο.