4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ… ΤΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ «ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ» ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ;

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ιρακινοί, που εκτοπίστηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μετά την οριστική ήττα των τζιχαντιστών, τον Δεκέμβριο του 2017, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ΔΟΜ.
Το σύνολο των Ιρακινών που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τον Νοέμβριο 2014, λόγω του πολέμου, είναι περίπου έξι εκατομμύρια, ήτοι το 15% του πληθυσμού της χώρας.

Οι περισσότεροι από τους εσωτερικά εκτοπισμένους επέστρεψαν στα σπίτια τους από την επαρχία Νινευή (βόρεια), η πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Σε δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επιστροφής εσωτερικά εκτοπισμένων έρχεται η σουνιτική επαρχία αλ Ανμπάρ (δυτικά), όπου έλαβε χώρα η τελευταία μάχη για την ανακατάληψη των περιοχών από τους τζιχαντιστές.

Και το ερώτημα είναι γιατί άραγε δεν επιστρέφουν στην πατρίδα τους και τα εν Ελλάδι «προσφυγάκια» από το Ιράκ; Μήπως γιατί αυτοί δεν εγκατέλειψαν τις εστίες τους διωγμένοι από τους τζιχαντιστές, αλλά ήταν οι ίδιοι τζιχαντιστές και δεν επιστρέφουν πίσω γιατί φοβούνται τις συνέπειες των εγκλημάτων τους;