ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ… 1949

Γράφει ο Αντίοχος

«Νέα εποχή, νέα καθήκοντα», είναι ο πανηγυρικός τίτλος του… μεταμνημονιακού κυρίου άρθρου των σταλινίσκων της «Αυγής» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άρθρο, τονίζεται ότι «τριάμισι χρόνια μετά, μέσα από επώδυνους συμβιβασμούς, η Αριστερά απέδειξε πως μπορούσε να πετύχει εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν…». Πολύ σωστό αυτό, άλλωστε το είχε επισημάνει πρώτος ο μεγαλοβιομήχανος (FIAT, κ.λπ.) Ανιέλι, λέγοντας πως «η χρησιμότητα της αριστεράς είναι ότι κάνει πράγματα για το σύστημα που δεν θα διανοείτο να κάνει η δεξιά». Επίσης, γίνεται λόγος για «τα φαντάσματα μιας επιθετικής Ακροδεξιάς που σηκώνει κεφάλι»…

Όμως, ανεξαρτήτως των γραφομένων, ο τίτλος εμένα κάτι μου θυμίζει. Επειδή δε τα κομμούνια χρησιμοποιούν φράσεις-προκάτ, δεν δυσκολεύτηκα να θυμηθώ ότι πρόκειται για τον ελαφρώς παραφρασμένο τίτλο της ομιλίας του «Έλληνα Στάλιν» Ζαχαριάδη, στην 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ, που έγινε στην Αλβανία στα τέλη του 1949, αμέσως μετά την συντριβή των εαμοβουλγάρων κομμουνιστοσυμμοριτών στον Γράμμο και στο Βίτσι: «Νέα κατάσταση – Νέα καθήκοντα».

Διόλου πρωτότυπα τα κομμούνια του ΣΥΡΙΖΑ! Ακόμα και σήμερα, φράσεις του Ζαχαριάδη χρησιμοποιούν! Τόσο πωρωμένοι, κι ας άλλαξαν τ’ αφεντικά τους!