ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΤΑΝΚΣ ΚΑΤΑΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗΝ «ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ»

Ήταν μια μέρα σαν την σημερινή του 1968, όταν τανκς της Σοβιετίας και άλλων χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, εισέβαλλαν στην τότε ενιαία Τσεχοσλοβακία για να καταπνίξουν

το πείραμα της εγκαθίδρυσης ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Δείχνοντας και στον πιο αφελή, ότι ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» τους δεν μπορούσε να έχει ανθρώπινο πρόσωπο!

Η ενεργή αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου στη χώρα, άρχισε στις 31 Οκτωβρίου 1967, όταν ξεκίνησαν διαμαρτυρίες φοιτητών που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες. Με εντολή του επονομαζόμενου «Στάλιν της Πράγας», Αντονίν Νοβότνι, οι διαδηλώσεις των φοιτητών κατεστάλησαν βιαίως.

Στις αρχές του 1968, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ., έγινε φανερό ότι υπήρχαν σ’ αυτό δύο τάσεις, η σταλινική και η «μεταρρυθμιστική», η οποία έβλεπε το αδιέξοδο του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και ζητούσε αλλαγές.

Στις 4 Ιανουαρίου 1968, παύθηκε ο σταλινικός Νοβότνι και τη θέση του  κατέλαβε ο «μεταρρυθμιστής» Αλεξάντερ Ντούπτσεκ. Ακολούθησαν κάποια «φιλελεύθερα» μέτρα, κυρίως με χαλάρωση της λογοκρισίας, που έφεραν την αντίδραση της ΕΣΣΔ, της Πολωνίας, της Ανατολικής Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας («οι πέντε της Βαρσοβίας»), που άρχισαν τις πιέσεις προς τους Τσεχοσλοβάκους συντρόφους που… ξέφευγαν από τη «γραμμή», χωρίς όμως να υπάρξουν αποτελέσματα.

Η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου στην Μπρατισλάβα κι εκεί έγινε φανερό ότι υπάρχει χάσμα.

Το χάσμα… κάλυψαν τα τανκς των «πέντε της Βαρσοβίας», που εισέβαλλαν στην… παραστρατημένη χώρα τη νύχτα της 21ης Αυγούστου 1968, ενώ ταυτόχρονα σοβιετικά στρατιωτικά αεροπλάνα άρχισαν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Πράγας, μεταφέροντας συνολικά 800.000 στρατιώτες, οι οποίοι σε σύντομο χρόνο κατέλαβαν τη χώρα. Στις μάχες που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους 98 Τσέχοι και Σλοβάκοι, καθώς και 50 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ενώ απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στην Μόσχα, ο Ντούμπτσεκ και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Εν τέλει, επετεύχθη η καταστολή, αλλά με βαρύ τίμημα, καθώς έγινε η αφορμή της εμφάνισης του «ευρωκομμουνισμού», με Κομμουνιστικά Κόμματα της Δύσης να φεύγουν από την αγκαλιά της Μόσχας. Τα δύο πρώτα που «αποσοβιετοποιήθηκαν», ήταν τα δύο πιο ισχυρά Κ.Κ. στην Ευρώπη, το Κ.Κ. Ιταλίας και το Κ.Κ. Γαλλίας. Λίγο αργότερα έγινε και η διάσπαση του ΚΚΕ, από την οποία προέκυψε το ΚΚΕ εσωτερικού…