ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ… ΜΠΡΙΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ MISTER TSIPRA

Γράφει ο Αντίοχος

Κάποιοι αριστεροί, όταν ένα κομμουνιστικό καθεστώς γίνεται κακόφημο, υποστηρίζουν ξεδιάντροπα πως «δεν είναι αριστερό», για να περισωθεί η τιμή της… άσπιλης κι… αμόλυντης αριστεράς.

Έτσι, άρθρο με το ερώτημα «είναι αριστερή η καταπίεση στη Νικαράγουα;», δημοσιεύθηκε στην φυλλάδα των Ιών – ενώ οι νεκροί από την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων στην χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, πλησιάζουν τους 500.  

Στο άρθρο, εμφανίζεται ο κόκκινος δικτάτορας Ντανιέλ Ορτέγκα, ως «καπιταλιστής, ερωτευμένος με την εξουσία και αφοσιωμένος στην αύξηση των προνομίων και του πλούτου, του δικού του και της τάξης του».

Αριστερό, αριστερότατο, είναι το καθεστώς Ορτέγκα! Μάλιστα, κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του (ως το 1990, που έχασε τις εκλογές), είχε και την… πιστοποίηση αριστεροφροσύνης από την ελληνόφωνη αριστερά. Και την πασοκική (δια του Ανδρέα Παπανδρέου), αλλά και την σταλινοκομμουνιστική!

 

Ήταν η εποχή της… «διεθνιστικής αλληλεγγύης», με ομάδες («μπριγάδες») φυτών της ΚΝΕ να πηγαίνουν στην κόκκινη Νικαράγουα του Ορτέγκα, για να μαζέψουν… καφέ – και στην Κούβα για να μαζέψουν… μπανάνες και ζαχαροκάλαμα.

Ιδού τι έγραφε τότε ο «Ριζοσπάστης»:

«Η μπριγάδα «Σωτηρία Βασιλακοπούλου» (αποτελούμενη από 15 μέλη της ΚΝΕ) συμμετείχε στη συγκομιδή του καφέ, στις φυτείες της Μανάγκουα, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της επαναστατημένης Νικαράγουας. Σε μια εποχή (και μια περιοχή) μάλιστα, κατά την οποία μαίνονταν οι μάχες ανάμεσα στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο «Σαντινίστας» και τους αντεπαναστάτες «Κόντρας» (οι οποίοι, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τα εδάφη της γειτονικής Ονδούρας, αλλά και με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, οργάνωναν τις επιθέσεις τους ενάντια στον επαναστατημένο νικαραγουανό λαό).

Η ΚΝΕ βρέθηκε και πάλι στη Νικαράγουα το 1986, με την μπριγάδα «Χρήστος Μαλτέζος», ενώ το ίδιο όνομα είχαν οι μπριγάδες του 1987 (Γενάρης – Μάρτης), του 1988 (Γενάρης – Μάρτης), αλλά και αυτή που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 1988, με προορισμό την ίδια χώρα…».

 

Και βέβαια, ο μαρξιστής Ορτέγκα δεν άλλαξε όταν επανήλθε στην εξουσία, το 2006. Μάλιστα, ενθυμούμενος τα προηγούμενα νταραβέρια του με την ελληνόφωνη αριστερά, συνάντησε τον mister Tsipra στην Κούβα, κατά την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, το 2016, και τον κάλεσε να επισκεφτεί την Νικαράγουα. Ανέφερε σχετικά ένα πανηγυρικό «non paper» που μοίρασε τότε στα ΜΜΕ το Μέγαρο Μαξίμου:

«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις  με ιδιαίτερη σημασία.
1. Συνάντησε τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας, και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016), Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα…».

Αυτά και σκασμός!