ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΖΕΙ Η ΑΤΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΔΗΜΩΝ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!

Πληθαίνουν οι Δήμοι που καλούν τους δημότες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνει η Αττική με τα σκουπίδια στους δρόμους, έπειτα από το ρήγμα που δημιουργήθηκε σε ένα από τα νέα κύτταρα του ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα από το Σαββατοκύριακο να παραμένει κλειστός. Έτσι πολλοί δήμοι να ζητούν από τους δημότες τους να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους δρόμους.
Κανείς δεν βάζει μυαλό. Κανείς δεν βλέπει την μεγάλη εικόνα, είτε γιατί δεν θέλει, είτε γιατί δεν μπορεί. Η χωματερή Φυλής ΠΡΕΠΕΙ να κλείσει. Και πρέπει να κλείσει ΧΘΕΣ!
Ο κάθε δήμος πρέπει να οργανώσει την ανακύκλωση στην πηγή, σε μικρή κλίμακα, να δημιουργήσει πλούτο για τους δημότες του. 
Όσα ζούμε, δεν είναι τίποτε μπροστά στις εικόνες που θα διαχειριστούμε σε λίγο χρόνο από σήμερα…
Δείτε τις Προτάσεις της Ελληνικής Αυγής για την Φυλή, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων…
Αποτέλεσμα εικόνας για σκουπιδια χυτα φυλης
Με μια παράλογη απόφαση ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) αύξησε κατά 5€/τόνο, το τέλος ταφής των σκουπιδιών που καταβάλλουν οι δήμοι και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το έτος 2017.  Η εισφορά των δήμων στον ΕΔΣΝΑ διαμορφώνεται στα 49€ τον τόνο  από 44€ που ήταν έως τώρα. Η απόφαση αυτή είναι ακόμη πιο παράλογη καθώς ο ΕΔΣΝΑ διαθέτει αποθεματικό 48 εκατομμύρια €.
Τα ανταποδοτικά των δήμων κινδυνεύουν να εκτιναχθούν «στα ουράνια» επίσης γιατί το άρθρο 182 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης 1» χαρακτηρίζει ως ανταποδοτική και την υπηρεσία πρασίνου. Μόνο η απόφαση του ΕΔΣΝΑ και η διάταξη του «Κλεισθένης 1» αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων κατά 50%!
Ποιο είναι το πραγματικό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική;

Το 52% των εισφορών των δήμων δίνονται ως αντισταθμιστικά στους δήμους της Δυτικής Αττικής. Ισοδυναμούν με περίπου 40 εκατομμύρια € ετησίως από τα οποία τα 36 εκατομμύρια € τα παίρνει ο δήμος Φυλής.

Το 25% των εισφορών διατίθενται σε εταιρεία του Μπόμπολα που διαχειρίζεται το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ). Ισοδυναμούν με περίπου 18 εκατομμύρια € ετησίως χωρίς να αποδίδουν κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα. Το ΕΜΑΚ έως τώρα δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 5% στην ανακύκλωση.

Το υπόλοιπο 23% των εισφορών διατίθενται στις υπόλοιπες λειτουργίες του ΕΔΣΝΑ.

Γιατί ο ΕΔΣΝΑ αυξάνει το κόστος στους δήμους (άρα στους δημότες) και δεν αποφασίζει να μειώσει δραστικά τα αντισταθμιστικά και τις δαπάνες για το ΕΜΑΚ και να αξιοποιήσει σωστά τα τεράστια ποσά που σπαταλώνται με λάθος τρόπο;

Γιατί δεν διαθέτει αυτά τα ποσά για δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης ώστε να μειωθούν οι ποσότητες που οδεύουν στη χωματερή και που επιβαρύνουν τους κάτοικους της Δυτικής Αττικής;

Μήπως έτσι εξαγοράζεται η σιωπή των δήμων της Δυτικής Αττικής και διατηρείται και το μνημείο του περιβαλλοντικού μακελειού στη Φυλή;

Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί και η διοίκηση του δήμου μας γιατί ήδη οι αυξήσεις που έγιναν στα ανταποδοτικά τα τελευταία δύο έτη είναι μεγάλες και δεν πρέπει να γίνουν νέες. Επίσης η διοίκηση του δήμου μας, όπως και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, αντί να σκιαμαχούν με τον «Κλεισθένης 1» για την απλή αναλογική καλύτερα θα κάνουν να αντισταθούν στην νέα ανταποδοτικότητα που φέρνει το νομοσχέδιο και να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με την αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Στους Δήμους της Αττικής, η ανακύκλωση βρίσκεται μόλις στο 4,16%.
Ο Δήμος μας ανακυκλώνει μόλις το 2,12%.
Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν να παρουσιάζουμε τις θέσεις μας, ας δούμε τι επικρατεί σήμερα στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Αποτέλεσμα εικόνας για χωματερη βόμβα
Ένα τρομακτικό «κοκτέιλ» ρύπων, βαρέων μετάλλων, ακόμη και ραδιενεργών στοιχείων, και μάλιστα όλα σε τιμές που υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα επιτρεπτά όρια, διαπιστώνει στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, σε ατμόσφαιρα, έδαφος αλλά και υπόγειο νερό, μελέτη της «Asprofos Engineering» την οποία Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και Παππούς (ΝΔ) αποκρύπτουν από την κοινωνία. Γιαυτό, ξέσπασε ακόμη και η Ευρωβουλευτής του Σύριζα η Σοφία Σακοράφα, κατά της Περιφερειακής αρχής, αλλά και κατά του δημάρχου Φυλής. 
Πρόκειται για μελέτη που ανατέθηκε στην εταιρεία από τον ίδιο τον δήμαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού, και αναφέρθηκε σε φυλλάδιο της «Asprofos» στην πρόσφατη διεθνή έκθεση τεχνολογιών περιβάλλοντος «Verde.Tec». Όμως, το περιεχόμενό της απεκρύβη από τον δήμαρχο.

Αποτέλεσμα εικόνας για χωματερη βόμβα
Ήταν η περίοδος που εξελισσόταν η διελκυστίνδα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, μεταξύ περιφερειακής αρχής και δήμων του Λεκανοπεδίου, όταν τον Οκτώβριο του 2015 ο δήμαρχος Φυλής ανέθεσε στην «Asprofos» την εκπόνηση δύο μελετών, έναντι του συνολικού ποσού των 48.000 ευρώ (24.000 ευρώ η καθεμία) με αντικείμενο: α) Την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στον ΧΥΤΑ Φυλής (ΑΔΑ: 7ΝΞΖΩΗΤ-Φ5Θ) την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής (ΑΔΑ: 70Α4ΩΗΤ-5ΤΓ). Θα μπορούσε να ανατεθεί μια ενιαία μελέτη, αλλά το «σπάσιμό» της παραπέμπει σε πρακτικές απευθείας ανάθεσης. Σύμφωνα με την «Asprofos», η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό της από την «ΕΤS BIOGAS».

Η εταιρεία προχωρά σε μετρήσεις σε διάστημα ενός μηνός με συχνότητα τρεις ημέρες στην αρχή και τρεις ημέρες στο τέλος του μήνα. Η έρευνα καλύπτει περιοχή έκτασης 10.000 στρεμμάτων γύρω από την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής (η ΟΕΔΑ καταλαμβάνει 3.000 στρέμματα). 

Σχετική εικόνα
«Εγκληματικές υπερβάσεις»
Όλοι οι ρύποι υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια (βλ. πίνακες). Στα συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα Ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης κ.λπ..)», με τους μελετητές να μιλούν για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση» στην έκταση των 10.000 στρεμμάτων και να καταγράφουν ως χαρακτηριστική την ύπαρξη βαρέων μετάλλων, αρωματικών υδρογονανθράκων, διοξινών – φουρανίων, βενζολίου – τολουολίου, PCB – PCT, φαινολών, μεθανίου, αμμωνίου, αλλά και ραδιενεργών στοιχείων, συγκεκριμένα: ράδιο 224, ράδιο 226, τρίτιο 3, θόριο 232, μόλυβδος 210 κ.λπ.
Οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων – που εξετάστηκαν μόνο στη θέση της παλιάς χωματερής- «προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από τη φυσική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών», αναφέρεται. Μιλά από μόνη της η πρόταση της «Asprofos» να γίνει έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας! Τι είδους απόβλητα, άραγε, να βρίσκονται θαμμένα στη Φυλή;

Αποτέλεσμα εικόνας για χωματερη βόμβα
Αυτήν τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο το πλήρες υλικό των δύο μελετών. Ωστόσο, το προκαταρκτικό τεύχος της μελέτης για την «καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων», είναι αρκούντως ανησυχητικό. Είναι βέβαιο ότι η πλήρης δημοσιοποίηση των μελετών θα δώσει το περιθώριο στους ειδικούς επιστήμονες στον τομέα της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος να αξιολογήσουν υπεύθυνα τις άμεσες και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των ρύπων που ανιχνεύτηκαν. Δεν μπορεί, όμως, να αποσιωπηθεί η εφιαλτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2014 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έκθεσή της, έχει χαρακτηρίσει τον ΧΥΤΑ Φυλής «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Η μέθοδος
Για τις μετρήσεις, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν οι μελετητές, χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία της εναέριας τηλεπισκόπησης, σε συνδυασμό με επίγειες μετρήσεις από δορυφορικούς σταθμούς εδάφους. Τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξοπλισμένα με τους κατάλληλους αισθητήρες καταγραφής ρυπογόνου φορτίου, καθώς και με ειδικά συστήματα τηλε-ανίχνευσης των τοξικών ρύπων και των κύριων ραδιενεργών εναποθέσεων. Εγιναν πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ήπιες μετεωρολογικές συνθήκες και σε ύψος 40 μέτρων (από το έδαφος), ενώ στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα οι μετρήσεις έγιναν σε βάθος 10-15 μέτρων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΓΜΕ που επικαλείται η μελέτη, το ύψος τού υπό εξέταση υδροφόρου ορίζοντα δεν είναι σταθερό. «Προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το είδος της μόλυνσης (σ.σ. ο όρος της μόλυνσης ενδέχεται να έχει χρησιμοποιηθεί εκ παραδρομής, αντί του όρου «ρύπανση»), χρησιμοποιήθηκαν ειδικού τύπου δέκτες, καθώς και συστήματα πολυφασματικής απεικόνισης πολλαπλών συχνοτήτων», αναφέρεται στη μελέτη. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι άλλων «κλασικών» μεθόδων, ανάμεσα στα οποία και τον πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.

Φυλή: Τοξική βόμβα απειλεί την Αττική

Σχετική εικόνα
Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, λένε οι ειδικοί

Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι υπάρχει αναμφισβήτητη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στους ανθρώπους και ειδικά στους κατοίκους της περιοχής; Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σε δύο επιστήμονες, αναφέροντας τα συμπεράσματα των μελετητών, καθώς και ότι όλοι οι ρύποι ξεπερνούν τα θεσμοθετημένα επιτρεπτά όρια. Οι απαντήσεις τους ήταν προσεκτικές και ψύχραιμες. Αμφότεροι προτείνουν περαιτέρω διερεύνηση και επανάληψη των μετρήσεων στις σημερινές συνθήκες.

Αποτέλεσμα εικόνας για χωματερη φυλής
«Ολα είναι δοσομετρικά», τονίζει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Εξαρτάται από τη δόση (σ.σ. των ρύπων) που “εισέπραξες”. Αν πέρασες μια φορά από το σημείο και τι εισέπνευσες ή αν το εισπνέεις από τότε που γεννήθηκες μέχρι τότε που ενηλικιώθηκες. Επομένως, δεν ξέρουμε εάν από μόνες τους οι συγκεντρώσεις αποτελούν κινδύνους. Για το ότι οι ΧΥΤΑ είναι επικίνδυνοι έχει αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολίασε η κ. Λινού, θυμίζοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει στην εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής (θα υλοποιηθεί από ομάδα κορυφαίων δημόσιων φορέων όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο «Δημόκριτος», το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας και εξειδικευμένων στο αντικείμενο πανεπιστημιακών καθηγητών και επιστημόνων).

Αποτέλεσμα εικόνας για χωματερη φυλής

Σύμφωνα με τον Αριστείδη Τσατσάκη, καθηγητή Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, οι προαναφερθείσες συγκεντρώσεις «σημαίνουν ότι είναι μια περιοχή ρυπασμένη, αλλά μπορεί να μη σημαίνει και τίποτε για τους κατοίκους εάν δεν έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε έκθεση στους ρύπους. Για να διαπιστώσουμε κινδύνους στους κατοίκους θα πρέπει να γίνουν σχετικές μελέτες και να έχουμε βιολογικά δείγματα. Ο κίνδυνος έχει να κάνει όχι με το ότι έχουμε κάποιους τοξικούς παράγοντες, αλλά να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα έκθεσης του πληθυσμού. Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση να δούμε κατά πόσο όλοι αυτοί οι ρύποι έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο.

Οι συγκεντρώσεις που περιγράψατε μου μοιάζουν λογικές εφόσον μιλάμε για χωματερή».

Μαζί (την) πληρώνουμε
Συνολικά 633.722.047,54 ΕΥΡΩ έχουν καταβληθεί στον Δήμο Φυλής κατά την περίοδο 1991-2004 (πιο συγκεκριμένα στον Δ. Ανω Λιοσίων και στον Δ. Φυλής, πριν συνενωθούν με τον «Καλλικράτη»), ως αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική όχληση της χωματερής. Πρόκειται για ένα εργαλείο εκμαυλισμού της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής διοίκησης, όπως λειτούργησε κατά κοινή ομολογία. Τα ποσά προέρχονται από δημοτικά τέλη που καταβάλλουν δημότες όλης της Αττικής. Τα έτη 2013 και 2014 ο Δήμος Φυλής λάμβανε 40,3 εκατ. ετησίως. Έπειτα από απόφαση του ΕΔΣΝΑ το 2015 για μείωση των αντισταθμιστικών οφελών κατά 10%, καταβάλλονται ετησίως στον Δήμο Φυλής αντισταθμιστικά ύψους 36.270.000 ευρώ, με ταυτόχρονη (υποτίθεται) κατεύθυνση και την αποκατάσταση της περιοχής από τη χρόνια επιβάρυνση. Αυτά τα χρήματα, όμως, δεν απέτρεψαν τον Δήμο Φυλής από το να είναι ο πιο χρεωμένος ΟΤΑ της χώρας, με οφειλές 468.000.000 ευρώ στο Δημόσιο πριν ενταχθούν σε ρύθμιση το 2015.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ 
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ!

Κρίνεται επιβεβλημένη η ανακύκλωση στην πηγή και θα την εφαρμόσουμε ΆΜΕΣΑ, επιβάλλοντας και στους άλλους δήμους να ακολουθήσουν την επιτυχία μας, κλείνοντας την χαβούζα της Φυλής, διεκδικώντας αποκατάσταση του χώρου. περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για το Δήμο και τους δημότες, αναβάθμιση του περιβάλλοντος, υπεραξία στην περιουσία των δημοτών.

Αποτέλεσμα εικόνας για σκουπιδια χυτα φυλης

Εντός του πρώτου έτους βάζουμε στόχο να ανακυκλώνουμε και να κομποστοποιούμε το σύνολο των απορριμμάτων μας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενημέρωσης των δημοτών και των μαθητών για θέματα ανακύκλωσης αλλά και παρέχοντας κίνητρα΄όπως είναι τα μειωμένα δημοτικά τέλη.

Στόχος:

  • Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την ανακύκλωση για το Δήμο και τους δημότες, 
  • αναβάθμιση του περιβάλλοντος, 
  • υπεραξία στην περιουσία των δημοτών. 
Προγραμματίζουμε:
  • Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών περιβάλλοντος. 
  • Ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, 
  • Ψήφιση και εφαρμογή νέου Κανονισμού Καθαριότητας, 
  • Αναζήτηση συμμαχιών και συνεργασιών με όμορους ΟΤΑ, στο πλαίσιο των προβλέψεων του Καλλικράτη, για τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση ειδικών απορριμμάτων (ηλεκτρικές συσκευές, έλαια, συσσωρευτές κλπ), αξιοποίησης τους και εμπορευματοποίησης τους κάνοντας πραγματικότητα το σύνθημα μας πως: 
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ 
ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
Και όσοι μας πουν πως ανακαλύψαμε τον τρόπο. Αυτά τα λέμε από το 2010, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα είπαμε και το 2014 στις περιφερειακές εκλογές, όπου το πρόγραμμά μας «δανείστηκε» αυτούσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που δεν το πίστεψε ποτέ, γιαυτό και δεν το υλοποίησε.

Το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων δεν περιορίζεται μόνο στην Ατ­τική, αφού το ίδιο πρόβλημα έχουν και άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. 

Και ενώ σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει αρχίσει να αποκλείεται ο μέχρι τώρα τρόπος της θερμικής επεξεργασίας, όντας καταστροφικός για την οικονομία και το περιβάλλον, όπως επιστημονικά έχει αποδειχθεί, στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θέλοντας να εξυπηρετήσει ακριβώς ντόπια και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια, όχι απλά το επιτρέπει, αλλά μέσα από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε η ντόπια τροϊκανή Κυβέρνηση, μας επιβάλλει να πληρώσουμε για άλλη μια φορά το κόστος του δικού τους πλουτισμού εις βάρος της δικής μας υγείας, της μείωσης του βιοτικού μας επιπέδου και της καταστροφής του περιβάλλοντος, επιμένοντας στην δημιουργία τεραστίων εργοστασίων, που υπηρετούν ξεπερασμένες μεθόδους διαχείρισης, επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η επιτροπή περιβάλλοντος, στην έκθεσή της που συντάχθηκε μετά την επίσκεψή τους στον χώρο που λειτουργεί σήμερα η φαραωνικών διαστάσεων χωματερή, το ΕΜΑΚ, ο αποτεφρωτήρας και οι άλλες δραστηριότητες, μιλάει για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν υπάρξει για κατοίκους και περιβάλλον.

Σήμερα, για το έγκλημα της εγκατάλειψης σχεδίων για την διαχείριση των απορριμμάτων και για το χάλι στην Αττική ευθύνονται ΌΛΟΙ! Κάποιοι σε πανικό έδιναν χρήματα όλα αυτά τα χρόνια έχοντας συμπαραστάτες και συνεργούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ξέπλενε το έγκλημα της χωματερής διεκδικώντας αντισταθμιστικά οφέλη!
Δείτε τι κάνουν άλλοι με τα σκουπίδια και σκεφτείτε, τι κάνουμε λάθος;