Η «ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ», ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ «ΕΥΠΑΘΕΙΣ» ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΕΗ

Η γνωστή «συμμορία του χαλκού», που είχε μετατρέψει σε κόλαση την καθημερινότητα γεωργών, καλλιεργητών και της ΔΕΗ με τις συνεχείς οργανωμένες κλοπές μετασχηματιστών, πιάστηκε επιτέλους.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 558 κλοπές και φθορές στη Στερεά Ελλάδα με το βάρος του κλεμμένου χαλκού να ξεπερνά τους 93 τόνους και τη συνολική οικονομική ζημία της ΔΕΗ να αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες, «ευπαθείς» (φυσικά) και πακιστανοί, είχαν χτυπήσει  σε περιοχές της Βοιωτίας και της Λοκρίδας.

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη σε περιοχή της Αττικής, ένας 36χρονος Ρομά, ενώ προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τεσσάρων Πακιστανών, μελών της σπείρας, ηλικίας 23, 36, 27 και 25 ετών αντίστοιχα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο 23χρονος και ο 25χρονος (για τους οποίους εκδόθηκαν ομοίως σχετικά Εντάλματα σύλληψης), είναι ήδη έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Οι πέντε δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, είχαν ενταχθεί, τουλάχιστον από το Μάιο του 2016 έως και το Φεβρουάριο του 2018, σε δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών μετασχηματιστών του δικτύου της ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα, τα μέλη της σπείρας, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, μετέβαιναν με Ι.Χ. αυτοκίνητα από περιοχές της Δυτικής Αττικής, που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια, σε αγροτικές περιοχές κυρίως της Βοιωτίας, αλλά και της Φθιώτιδας, όπου με εξειδικευμένη μεθοδολογία δράσης και ειδικό εξοπλισμό, προέβαιναν στην κοπή των μετασχηματιστών και στην αφαίρεση των χάλκινων πηνίων από το εσωτερικό τους.

Το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας, εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 370.000 ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί ο Οργανισμός (σε υλικά και κόστος αποκατάστασης), ανέρχεται τουλάχιστον στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Να τους χαίρονται οι «αλληλέγγυοι»… 

Κ.Π.