ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Γ. Δημητρακόπουλου, «Επιχείρησις Barbarossa», τηλ. παραγγελιών 6949361466–Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9.00-21.00, μεγάλου μεγέθους, σελίδες 303, τιμή 9 ευρώ, που περιέχει και πολλά ιστορικά στοιχεία ελληνικού ενδιαφέροντος):

Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, ο Βασιλεύς ξεκίνησε τις περιπλανήσεις του από το Κάϊρο της Αιγύπτου, εν συνεχεία μετέβη στην Νότιο Αφρική (στα τέλη Ιουνίου του 1941) τρεις μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στο Λονδίνο και τελικώς, τον Μάρτιο του 1943 επέστρεψε οριστικώς στο Κάϊρο. Η αρχική σκέψη ήταν να εγκατασταθεί ο Βασιλεύς και η αυτοεξόριστη κυβέρνηση στην Κύπρο, την οποία κατείχαν τότε οι «σύμμαχοί» μας οι Βρετανοί. Επειδή, όμως, τυχόν εγκατάσταση της αυτοεξορίστου κυβερνήσεως στην Κύπρο θα ήτο συμβολική και θα άνοιγε το δρόμο για τη μεταπολεμική απελευθέρωση της νήσου από τους αποικιοκράτες και την ένωσή της με τη μητέρα Ελλάδα, οι Βρετανοί «σύμμαχοι» δεν την επέτρεψαν.