ΑΛΒΑΝΟΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΣΠΑΝΙΟ ΒΟΤΑΝΟ!

Ακόμη και γυναίκες επιστρατεύονται στον «αγώνα» της συλλογής του πανάκριβου αρωματικού και θεραπευτικού φυτού που είναι γνωστό ως «λουλούδι του Δαρβίνου» ή «δρακάκι» ή «πρίμουλα». Δυο από αυτές εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή στο Ανήλιο Ιωαννίνων.

Οι δύο Αλβανίδες ηλικίας 39 και 44 χρόνων συνελήφθησαν από τους άνδρες του τμήματος Μετσόβου, καθώς είχαν ήδη συλλέξει ποσότητα βάρους 27 κιλών και 150 γραμμαρίων του θαυματουργού φυτού, η οποία κατασχέθηκε και θα αποδοθεί στο Δασαρχείο Μετσόβου. 

Οι Αλβανοί έχουν λεηλατήσει στην κυριολεξία τα ελληνικά βουνά, συλλέγοντας το συγκεκριμένο φυτό που έχει μεγάλη εμπορική αξία και εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πωλείται, μάλιστα, ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό, καθώς περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. 
Η Πρίμουλα ως θεραπευτικό φυτό, είναι επίσης γνωστή από την αρχαιότητα.

Ο Πλίνιος την αναφέρει ως θεραπεία για την παράλυση, τους ρευματισμούς και την ποδάγρα.

Στην Ευρώπη το βότανο χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική ως αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό, σε κράμπες, παράλυση, ρευματικούς πόνους και στην ουρική αρθρίτιδα.

Κ.Π.