ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ: ΚΑΚΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ – «ΠΙΕΣ ΤΑ ΛΥΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ» ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΥΛΗΣ

Τραγελαφικές καταστάσεις στο δημοτικό συμβούλιο από έναν απελπισμένο να παρουσιάσει έργο μετά από 4 χρόνια ανυπαρξίας στον Δήμο. 
Πόσο επικίνδυνος για την δημόσια υγεία μπορεί να γίνει ένας δήμαρχος που απεγνωσμένα ψάχνει έργα για να παρουσιάσει; Την απάντηση σ αυτό το ερώτημα, την έδωσε ο Δήμαρχος Φυλής, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. 

Περιχαρής ο δήμαρχος κ. Χρήστος Παππούς εισηγήθηκε την σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για την δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης ‘Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), την οποία εισήγηση υπερψήφισε και το δημοτικό συμβούλιο.

Άναυδοι ακούσαμε τον Δήμαρχο να αγνοεί τις μελέτες και τις αναφορές για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και να ανακοινώνει την εκμετάλλευση των υπογείων υδάτων του δήμου μας προκειμένου να δώσει «φθηνό και ΠΟΙΟΤΙΚΟ νερό στους δημότες μας». 

 

Ο Δήμαρχος που συνεχάρη ο ολετήρας της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, λέει πως επειδή ο Τσίπρας θα ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ αυτός θα φτιάξει δική του επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης. 

Επειδή είδαμε την ταχύτητα με την οποία έθαψε την έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Asprofos για την χωματερή, δεν μας πείθει πως θέλει τελικά να προστατέψει τον κόσμο της Φυλής. Το μόνο που τον νοιάζει, «έργα να ναι και ότι να ναι…»

Αποτέλεσμα εικόνας για ρέμα γιαννούλας ρομά

Ας δούμε τι είδους νερό θέλει να βάλει στα ποτήρια των παιδιών μας ο Δήμαρχος: 
  • Το έτος 2007 σε έρευνα που διεξήγαγε κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα διαπίστωσε ότι τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα, μικροβιακοί οργανισμοί – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ για τον ανθρώπινο οργανισμό – έχουν διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ο Υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας στο Θριάσιο είναι οριστικά κατεστραμμένος ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΡΙΑ» δήλωνε στον ant1 περίλυπος ο καθηγητής Ε.Λέκκας. 
Αποτέλεσμα εικόνας για χωματερή φυλής στραγγίσματα
  • Από το 2011 η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής έχει δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο ρέμα «Μαύρη Ώρα», σε θέσεις κατάντη του ΧΥΤΑ, είχαν βρεθεί υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν κάνει δειγματοληψία στον αγωγό ομβρίων, που οδηγεί στο ρέμα «Μαύρη Ώρα», στις 10/11/2011. Επειδή ενοχοποιούνταν ο ΧΥΤΑ Φυλής για διαρροές, η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) πραγματοποίησε μερικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις (δηλαδή, μόνο στο ΧΥΤΑ) Φυλής, στις 7/12/2012, οπότε και συνέταξαν τη σχετική έκθεση αυτοψίας. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τον αρμόδιο φορέα ΕΔΣΝΑ, που δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που κλήθηκε σε απολογία. 
  • Στις 19/9/2012 η ΕΥΕΠ ολοκλήρωσε την έκθεση του μερικού ελέγχου, την οποία απέστειλε στον ΕΔΣΝΑ, που τον καλούσε σε απολογία, και κοινοποίησε στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και στην ΕΥΠΕ, που έχει εκδώσει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Ο ΕΔΣΝΑ απάντησε στην ΕΥΕΠ, στις 10/10/2012, επισυνάπτοντας διάφορα έγγραφα. Ενώ η ύπαρξη των παραπάνω εγγράφων είχε γίνει γνωστή εδώ και καιρό, κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες δεν θέλησε να τα δημοσιοποιήσει. Αυτή τη στιγμή, τα δύο έγγραφα έχουν διαρρεύσει και παρατίθενται στη συνέχεια. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία που συνοδεύουν την απάντηση του ΕΔΣΝΑ στην ΕΥΕΠ. 
Σχετική εικόνα

Μια απλή ανάγνωση των εγγράφων είναι αρκετή για να φανεί η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Παρόλα αυτά επιχειρούμε ορισμένα πρώτα σχόλια:

 · Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι υπάρχουν διαρροές στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
· Επιβεβαιώνεται ότι στα δείγματα των διαρροών υπάρχουν τεράστιες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, της τάξης των 450 – 1.500 μg/l(όταν το όριο για το συνολικό χρώμιο είναι 50 μg/l), καθώς και άλλων βαρέων μετάλλων.
· Διαπιστώνεται ότι «δέματα ανακυκλωμένων υλικών πλαστικών και χαρτιού» θάβονται, ενώ «θα έπρεπε να έχουν διατεθεί προς αξιοποίηση». Ο ΕΔΣΝΑ τα αποδίδει σε υπόλειμμα των ιδιωτικών ΚΔΑΥ και στο παραγόμενο RDF της ΕΜΑΚ Ι «για το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μονάδες περαιτέρω αξιοποίησής του». Επίσης, θάβονται ογκώδη αντικείμενα, χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος τεμαχισμός.
· Για το παραγόμενο «εδαφοβελτιωτικό» της ΕΜΑΚ Ι ξέραμε, μέχρι τώρα, ότι ήταν κατάλληλο μόνο για επικαλύψεις αποκατεστημένων χώρων και αναπλάσεις. Τώρα πληροφορούμαστε ότι είναι τόσο υψηλής ποιότητας υλικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό καθημερινής επίστρωσης – επικάλυψης των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ.
· Με την όποια επιφύλαξη συνεπάγεται το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τα συνοδευτικά στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, επισημαίνουμε ότι «κατά δήλωση των υπευθύνων» δέχεται καθημερινά 7.000 τόνους απορριμμάτων, που σημαίνει ποσότητα 2.500.000 τόνων/έτος, σε μια περίοδο που η αναμενόμενη ποσότητα αστικών απορριμμάτων της Αττικής αναμένεται γύρω στους 2.000.000 τόνους. Το γεγονός επιβεβαιώνει παράνομη είσοδο αποβλήτων στην εγκατάσταση της Φυλής, που μπορεί να εξηγηθεί, είτε με μεταφορά αποβλήτων από άλλες περιοχές, είτε με παράνομη διάθεση μικτών επιμολυσμένων αποβλήτων. Ήδη, έχουν δημοσιοποιηθεί καταγγελίες για μεσολάβηση ιδιωτικών ΚΔΑΥ σε αυτή τη διαδικασία, όπως το ΚΔΑΥ Κορωπίου (της ΕΠΑΝΑ).
· Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια του ΕΔΣΝΑ να αμφισβητήσει τις μετρήσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος, να αποδώσει τις διαρροές σε γειτνιάζουσες δραστηριότητες και να προκαλέσει σύγχυση ανάμεσα στο εξασθενές και στο ολικό χρώμιο.
· Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί (και να διερευνηθεί) η αναφορά του ΕΔΣΝΑ στην απόφαση 178/1979 της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, με την οποία το όριο για το τρισθενές χρώμιο είναι 2.000 μg/l και για το εξασθενές χρώμιο 200 μg/l, χωρίς να διευκρινίζεται σε τι αναφέρεται.

2012_09_19_έκθεση μερικού ελέγχου ΕΥΕΠ

Αποτέλεσμα εικόνας για χωματερή φυλής στραγγίσματα

  • Το έτος 2013 στην Χασιά, βοθρολύμματα βγήκαν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στον δρόμο από υπερχείλιση των βόθρων της περιοχής. Ο τότε πολιτικός προιστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Γιώργος Μανωλάς δήλωνε πως οι βόθροι υπερχειλίζουν εξαιτίας του… υδροφόρου ορίζοντα επιβεβαιώνοντας την παραπάνω έρευνα στην πράξη. 
Αποτέλεσμα εικόνας για χασιά λύματα στο δρόμο
  • Το έτος 2015 ο δήμαρχος ζητάει από ιδιωτική εταιρία να εκτελέσει έρευνες σχετικά με το πόσο έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντολογικα η περιοχή λόγω της χωματερής, και στην συνέχεια αρνείται να δημοσιοποιήσει τις έρευνες που Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ και πλήρωσαν οι δημότες της Φυλής. 
Θέλετε και άλλα για να πειστείτε για την… «ορθή πολιτική κρίση» του συγκεκριμένου ανθρώπου που αρνείται από το 2006 να κλείσει την χωματερή; 
Υ.Γ.1: Δήμαρχε, αν θέλεις να παρέχεις «φθηνό νερό στους δημότες» κυνήγα αυτούς που κλέβουν νερό από τον δήμο… Ξέρεις καλά ποιοι είναι αυτοί… 

Υ.Γ.2: Για να γίνει καθαρό και ασφαλές το μολυσμένο υπόγειο νερό ώστε να διατεθεί στους πολίτες χρειάζεται: Υποδομές, μεγάλο κόστος και κυρίως ευθύνη! Υπάρχει κάποιος που τον εμπιστεύεται;