ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 350 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου από τον Ιανουάριο του 2019 έρχονται νέες περικοπές στις συντάξεις που αγγίζουν ακόμα και τα 350 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης Τάσος Πετρόπουλος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ παραδέχθηκε αυτό που επικοινωνιακά προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση: ότι ο επανυπολογισμός 2.900.000 συντάξεων φέρνει «ψαλίδισμα» σε όλα τα επίπεδα αποδοχών, και όχι μόνο στα ποσά άνω των 1.000 ευρώ! «Οι περικοπές (από την 1η Ιανουαρίου του 2019) θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ». Εκτίμησε, δε, ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις έως 200 ευρώ τον μήνα.

Σε μια προσπάθεια της Αριστερής κυβέρνησης να ηρεμήσει τα πνεύματα ο Πετρόπουλος άφησε ένα «ανοιχτό παράθυρο» λέγοντας ότι τον Οκτώβριο θα εξεταστούν πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα. «Έχουμε μπροστά μας επτά μήνες για τις συντάξεις», ενώ αποκάλυψε ότι περίπου 900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως 18%.

Τις δηλώσεις Πετρόπουλου νομιμοποίησε και πριν από μερικές μέρες το ΣτΕ, καθώς με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απέρριψε τις προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»). Με αυτήν του την απόφαση το ΣτΕ αλλάζει όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019. Το θέμα συντάξεις, όμως, δεν έχει τελειώσει ακόμα για το ΣτΕ, αφού στις επόμενες διασκέψεις αναμένεται να δοθεί η μάχη των δικαστών, καθώς το κομμάτι που απομένει καταλαμβάνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, κ.λπ.  

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις Πετρόπουλου, οι μειώσεις που θα προκύψουν για όλα τα Ταμεία θα φτάνουν έως 32%, αλλά με το πλαφόν θα σταματήσουν στο 18%.

Επιπροσθέτως, αυτοί που αναμένεται να χάσουν το 2019 ακόμη και 350 ευρώ από την σύνταξή τους είναι οι διπλοσυνταξιούχοι, δηλαδή Γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί κ.λπ., διότι ο επανυπολογισμός θα γίνει, αφού πρώτα αθροιστούν οι δύο συντάξεις που ήδη λαμβάνουν.

Οι Στρατιωτικοί και οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδίως εκείνοι με αρκετά έτη υπηρεσίας, αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορές παλαιών-νέων συντάξεων που θα υπερβούν με άνεση το όριο των 300 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι στα έτη υπηρεσία τους δεν θα προσμετρηθούν (ως διπλά) τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες, παρά μόνο τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.

Δεν αποτελεί πλέον νέο ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει βάλει στο στόχαστρο τους συνταξιούχους, δηλαδή ανθρώπους που έχουν δουλέψει και με κόπο έχουν καταφέρει να λαμβάνουν μια σύνταξη από το κράτος να φυτοζωούν και να μην βγάζουν ούτε τα προς το ζην. Την ίδια ώρα οι συστημικοί μπολσεβίκοι χαρίζουν απλόχερα επιδόματα στους λαθρομετανάστες και περιθωριοποιούν περαιτέρω τον Έλληνα εργαζόμενο και την ελληνική Οικογένεια.

Μαριλένα Κατσινοπούλου