«ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ, ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΧΑΡΑΖΟΥΝ»… ΟΤΑΝ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΡΟΥΜΑΝ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΠΟΤΣΝΤΑΜ

 

Φαίνεται πως οι κουκουέδες δεν έχουν ακουστά την λαϊκή ρήση «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»! Έτσι, κραυγάζοντας το (αριστερίστικο…) σύνθημα «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με το αίμα των λαών τα σύνορα χαράζουν», επιχείρησαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Τρούμαν.

«Ξαναμοιράζουν»; Και πότε μοίρασαν τη γη αρχικά; Το τελευταίο μοίρασμα της γης έγινε στην Γιάλτα, παρουσία των τριών «μεγάλων» (Στάλιν, Ρούζβελτ και Τσώρτσιλ), αλλά η επικύρωση των όσων συμφωνήθηκαν στην Γιάλτα έγινε κατά την μεταγενέστερη διάσκεψη    του Πότσδαμ, αμέσως μετά την λήξη του μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη!

Μόνο που σε κείνη την διάσκεψη, οι τρεις «μεγάλοι» δεν ήταν οι ίδιοι. Μόνον ο Στάλιν παρέμεινε σταθερός. Από αμερικανικής πλευράς ήταν παρών ο Τρούμαν και από βρετανικής ο Άττλη.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο Σεσίλιενχοφ του Πότσδαμ προαστίου του Βερολίνου κατά το χρονικό διάστημα 17 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 1945 και αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

Δημιουργείται Συμβούλιο, υπό την επωνυμία Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου (Allied Control Council, ACC) από τους Υπουργούς εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, ΕΣΣΔ, Κίνας και Γαλλίας, στο οποίο ανατίθενται όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες και στη συνέχεια ο έλεγχος των υπό κατοχή γερμανικών εδαφών. Το Συμβούλιο αυτό θα προετοιμάσει, επίσης, ανάλογη συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία, η οποία θα γίνει αποδεκτή από τη Γερμανική Κυβέρνηση, όταν συσταθεί κυβέρνηση επαρκής για το σκοπό αυτό.

Επαναφορά όλων των γερμανικών προσαρτήσεων στην Ευρώπη στις χώρες από τις οποίες είχαν παρθεί, συμπεριλαμβανομένων της Σουδητίας, της Αλσατίας-Λωρραίνης, της Αυστρίας και των δυτικών τμημάτων της Πολωνίας. Το ανατολικό σύνορο της Γερμανίας θα επανέλθει στη γραμμή Όντερ – Νάισσε. Η Ανατολική Πρωσία, η Σιλεσία, η Δυτική Πρωσία και τα δύο τρίτα της Πομερανίας δεν θα περιλαμβάνονται στα γερμανικά εδάφη. Εκδίωξη των γερμανικών πληθυσμών που θα βρίσκονταν πέρα από τα νέα προς ανατολάς σύνορα της Γερμανίας.

Συμφωνήθηκε επίσης ο διαχωρισμός Γερμανίας και Αυστρίας σε τέσσερις ζώνες κατοχής (όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί στη Γιάλτα). Ανάλογος διαχωρισμός θα γίνει και στις πρωτεύουσες αυτών των χωρών, Βερολίνο και Βιέννη.

Ο Στάλιν υπήρξε, επίσης, σαφής σχετικά με τις προθέσεις του για τις χώρες που ήταν υπό τον έλεγχο του σοβιετικού στρατού: Οι Αγγλοαμερικανοί δεν θα είχαν καμμιά ανάμειξη στα ζητήματα της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας. Αυτά ήταν «δικά του» εδάφη!

Τέλος, επειδή ο πόλεμος συνεχιζόταν στην Άπω Ανατολή, παρά την πρώτη πυρηνική επίθεση στην Χιροσίμα, Τρούμαν και Στάλιν συμφώνησαν να καταργήσει μονομερώς η ΕΣΣΔ την ιαπωνοσοβιετική Συνθήκη με Επίθεσης του 1941 και να κηρύξει τον πόλεμο στην Ιαπωνία. Όπως και έγινε, τις επόμενες ημέρες!

Τα γνωρίζουν άραγε αυτά, περί των συμφωνιών του «πατερούλη» τους με τον Τρούμαν, οι κουκουέδες που επιχείρησαν να γκρεμίσουν το άγαλμα ή κάνουν το κορόιδο;