ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! 1.200.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΙΔΕ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ!

Ανακοινώθηκαν τα έργα που εντάσσονται στο «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου», οι φορείς που θα τα υλοποιήσουν, καθώς και το ποσό της χρηματοδότησής τους.

Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και η «Αποκατάσταση Βαλιδέ Τζαμιού», έργο που θα υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, με προϋπολογισμό 1.200.000€!

Ιδού και τι ακριβώς προβλέπεται να γίνει με το εν λόγω τζαμί:

«Βασική επιδίωξη είναι η στερέωση και η αποκατάσταση του μνημείου στη μορφή που σώζεται τα τελευταία περίπου 200 χρόνια και η εγκατάσταση μιας νέας, συμβατής με αυτό χρήσης. Στόχος είναι η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και βλαβών που εμφανίζει το μνημείο, οι οποίες έχουν καταγραφεί έπειτα από λεπτομερή αποτύπωσή του, και η αποκατάσταση της δομής και της μορφής όλων των οικοδομικών στοιχείων του. Προτείνεται  η δημιουργία ενός μικρού μουσειακού χώρου με επιγραφές των Οθωμανικών χρόνων που έχουν βρεθεί διάσπαρτες τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης. όσο και στην ύπαιθρο της Λέσβου, αφιερωμένου στις μουσουλμανικές τελετές (η γέννηση, η βάπτιση, ο γάμος, ο Θάνατος), οι οποίες θα παρουσιάζονται με διάφορα πολυμεσικά μέσα (βιντεοπροβολές, οθόνη αφής, ηχητική ξενάγηση, κλπ.)».

Εκεί καταλήγει το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων: σε αποκατάσταση των μνημείων των 400 χρόνων της οθωμανικής κατοχής… Προφανώς, για να ετοιμαστεί ο ελληνικός λαός για την νέα κατοχή που ετοιμάζουν από κοινού Τούρκοι Πασάδες και εγχώριοι προδότες!