2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

 aytism1__article

 

Γράφει η Πηνελόπη Κιοσσέ.

Ο αυτισμός χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ένα φάσμα διαταραχών που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος (το νευρικό σύστημα) αναπτύσσεται και εργάζεται. Ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί σε πολύ μικρή ηλικία.Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 1 στα 80 περίπου παιδιά παρουσιάζει αυτιστικές διαταραχές. Ενώ ο κλασσικός αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί σε μικρή ηλικία, το σύνδρομο Asperger εμφανίζεται μετά τα τρία χρόνια. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι παιδιά με το σύνδρομο Asperger αναπτύσσουν καλές λεκτικές ικανότητες σε αντίθεση με τον κλασσικό αυτισμό αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν άλλα επικοινωνιακά στοιχεία όπως μεταφορές ή ειρωνεία. Παιδιά με το σύνδρομο Asperger έχουν επίσης ικανοποιητικά μέχρι και πολύ υψηλά επίπεδα νοημοσύνης. Οι αιτίες του αυτισμού είναι άγνωστες και οι έρευνες συνεχίζονται παγκοσμίως. Πολλές είναι οι υποθετικές αιτίες που αναφέρονται. Γονίδια, τοξίνες, συσχέτιση με εμβόλια και πολλά άλλα. Ο αυτισμός δεν έχει καμιά σχέση με τον τρόπο που ανατρέφονται τα παιδιά. Πολλά παιδιά με αυτισμό καταφέρνουν με εντατική θεραπεία και την στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον τους να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργήσουν και δική τους οικογένεια και να ζήσουν αυτόνομα. Τα παιδιά και οι ενήλικοι με αυτισμό έχουν συναισθήματα και ενδιαφέρονται για τους άλλους απλά αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στο να το εκφράσουν. Οι γονείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή για το παιδί τους και να προσπαθούν να «κρύψουν» αυτό που τους συμβαίνει.
Εάν καλλιεργηθούν τα παιδιά με αυτισμό και τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες μαθαίνουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συμβιώνουν, φυσικά με την υποστήριξη των εκπαιδευτών και του κοινωνικού συνόλου. Η απομόνωση δεν είναι λύση. Η «Θεραπεία» του αυτισμού είναι κάτι που χρειάζεται πολύ χρόνο, υπομονή και δουλειά από όλη την οικογένεια. Ουσιαστικά δεν υπάρχει θεραπεία του αυτισμού μιας και πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή που έχει διάρκεια σε όλη τη ζωή του ατόμου. Υπάρχει όμως μία σειρά μεθόδων όπου το παιδί εκπαιδεύεται ώστε να βελτιώσει την κοινωνική του επικοινωνία με στόχο να προσαρμόζεται καλύτερα μέσα στα κοινωνικά δεδομένα και στην ίδια την ζωή. Το να είσαι αυτιστικός δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να μάθεις. Αλλά σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές στο πώς γίνεται η εκμάθηση. Ο μηχανισμός λήψης και ανάκλησης πληροφοριών μπορεί να λειτουργήσει με ασυνήθεις τρόπους. Η επεξεργασία μπορεί να είναι επικεντρωμένη σε πιο λεπτομερές επίπεδο ή σε ευρύτερο από ότι θεωρείται κανονικό. Υπάρχουν ατομικά και ομαδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για αυτιστικά παιδιά όμως χρειάζεται δουλεία, πολύ δουλειά. Και χρόνο. Και χώρο. Χρειάζεται αγάπη, ατελείωτη αγάπη. Υπομονή απίστευτη. Και ίσως να χρειαστείτε και ωτοασπίδες. Το μεγάλωμα ενός παιδιού στο φάσμα του Αυτισμού είναι ένα ταξίδι χαράς, λύπης. Είναι η ζωή του παιδιού μου όμως και πολλές φορές σκέφτομαι πως δεν θα την άλλαζα με τίποτα, αλλά μπορεί και να λέω ψέματα. Μάθετε σιγά σιγά να μπαίνετε λιγάκι στον κόσμο τους και τους βοηθάτε να κάνουν μερικά βήματα και στον δικό μας τον κόσμο. Κάποιες φορές ο δικός του κόσμος είναι πολύ καλύτερος, πιστέψτε με! Το να είσαι αυτιστικός πάντα θα σημαίνει πως θα είσαι διαφορετικός. Η προσωπικότητά τους όμως είναι ακέραια. Το «είναι» τους είναι άθικτο. Ένα αυτιστικό παιδί είμαι σίγουρη πως θα ήθελε να μας πεί τα εξής..

«Βρίσκω μεγάλη αξία και νόημα στη ζωή μου, και δεν έχω καμία επιθυμία να θεραπευτώ από το να είμαι ο εαυτός μου. Αν θέλετε να με βοηθήσετε, μην προσπαθείτε να με αλλάξετε για να ταιριάξω στον κόσμο σας. Μην προσπαθείτε να με περιορίσετε σε κάποιο μικρό κομμάτι του κόσμου που μπορείτε να προσαρμόσετε για να ταιριάξω. Δώστε μου την αξιοπρέπεια να με γνωρίσετε με τους δικούς μου όρους, αναγνωρίστε ότι όλοι είμαστε το ίδιο ξένοι ο ένας προς τον άλλο, ότι οι τρόποι ύπαρξης μου δεν είναι αποκλειστικά κατεστραμμένες εκδοχές των δικών σας τρόπων. Αμφιβάλλετε για τις υποθέσεις σας. Ξεκαθαρίστε τους όρους σας. Εργαστείτε μαζί μου για να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ μας. Είμαστε ξεχωριστοί, είμαστε ήρωες! »